Här staplas plättarna på hög

”Plättrekord: 41. Låt stå!” Budskapet står skrivet på vita tavlan i en av hemkunskapssalarna på Kanalskolan och nu är det upp till killarna i 6 C att försöka slå det gällande rekordet.

Killarna får avsluta lektionen med att smaka på alla plättar. Tillsammans gjorde de flera hundra stycken. Foto: Jeanette Lövgren.

Killarna får avsluta lektionen med att smaka på alla plättar. Tillsammans gjorde de flera hundra stycken. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Elisabeth Eriksson

Livsstil & fritid2014-11-13 19:00

Det är första terminen som de har hemkunskap på schemat och nu gäller det att börja från början, med att behärska olika tillagningsmetoder. De senaste veckorna har stekning varit i fokus på Kanalskolan och hemkunskapsläraren Ella Jonsson har genomfört steklektionerna som hon brukar: med en liten plättstekartävling.

– Jag börjar med att gå igenom och berätta hur de ska tänka. Att steka plättar går ju jättefort, men när man måste tänka hur man ska göra för att få ut så många som möjligt tar det lite längre tid och sedan är det ju alltid kul med en tävling, säger Ella.

Alla kök har fått samma förutsättningar: smeten baseras på 3 dl mjölk, varken mer eller mindre, och ingen får göra mer smet för att hinna med fler plättar. Det får inte heller snålas på smeten, varje plätta ska fylla hålet i plättlaggen.

– Man har ofta lite för bråttom, man måste ha tålamod och låta dem stelna ordentligt och samtidigt ha lagom temperatur, säger Ella.

Att hitta rätt temperatur verkar också vara det som är den största utmaningen, ingen vill att plättarna ska bli brända.

– Att veta hur länge man ska grädda dem är svårast, för det blir varmare och varmare hela tiden, säger Kein Andersson, som delar kök med Morgan Burman.

– Vi fick veta om plättrekordet nu och vi hade tänkt slå det. 20 plättar var första målet, men nu ska vi försöka ta rekordet, säger Morgan.

Johan Ståhl och Teo Olsson står och steker för fullt i ett av de andra köken. Johan tycker om matlagning och har förstått vad det hela handlar om. Han skakar ut smeten i plättlaggen för att få plättarna så tunna som möjligt.

Simon Blom och Oskar Hägg är inne på samma sak, men kom på det lite för sent.

– Det var roligt att göra plättar, men vi gjorde dem lite för stora så smeten tog slut, säger Oskar.

När smeten sinat i alla kök är det bara det bästa kvar: att äta upp plättarna med sylt och grädde. Men först ska de räknas såklart och det bläddras friskt bland plätthögarna. Killarna i 6 C har lyckats riktigt bra och bäst gick det för Elias Stenman och Casper Hedlund. 47 plättar fick de ihop – ett resultat som klår alla de övriga klasserna.

– Men det var inte meningen att det skulle bli så många, vi gjorde bara en storlek som vi tyckte om, säger Elias.

20 plättar var första målet, men nu ska vi försöka ta rekordet.

undefined
En till dig och en till mig … plättarna delas så klart lika. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Killarna får avsluta lektionen med att smaka på alla plättar. Tillsammans gjorde de flera hundra stycken. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Morgan Burman kollar undersidan på plättan innan den godkänns och läggs på tallriken. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Simon Blom diskar undan efter matlagningen. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Det man ska tänka på vid plättstekningen är att ha tålamod och rätt temperatur. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Oskar Hägg med en rejäl laddning plättar. Det är inte alla skoldagar som får en så god inledning. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!