Glöm inte att ställa om klockan

Klockan 03.00 natten till söndag ställer vi tillbaka klockan och går över till vintertid. Här kan du läsa varför.

Livsstil & fritid2014-10-25 19:44

Idén med sommartid sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan 1784 föreslog amerikanen Benjamin Franklin sommartid i en humoristisk essä, enligt National Geographic. De första länderna att anamma konceptet var Tyskland och Österrike som ställde om till sommartid 30 april 1916. Tanken var då att de skulle spara energi och därmed olja, som var en bristvara på grund av första världskriget.

I maj samma år tog flera europeiska länder efter tidsomställningen, bland annat Sverige.  Under andra världskriget återkom konceptet, men först 1980 blev det ett fast inslag i Sverige.

Sedan 1995 ställer samtliga EU-länder om till vintertid, eller normaltid som det egentligen heter, samtidigt.

I dag finns det ett 70-tal länder i världen som använder vintertid och sommartid. Tanken med en gemensam tidsomställning är bland annat för att det ska bli lättare att sätta tidtabeller för transport mellan olika länder.

Förutom att vi får längre sovmorgon natten till söndag märks vintertiden av genom att kvällarna blir mörkare och morgnarna ljusare.

Mobilen ställer om sig

Alla smartphones har en funktion där man kan ställa in klockan manuellt eller automatiskt. Denna möjlighet finns under "inställningar" och "datum och tid" i de flesta telefoner. För att klockan inte ska ställas om automatiskt måste man kryssa i det valet. Gör man inte det så ställer klockan i telefonen om sig själv i natt.

Det här förutsätter dock att mobilen har kontakt med mobilnätet, eftersom det är nätet som vet vad klockan är. Bor man till exempel på glesbygden där det finns dålig täckning är det bäst att det säkra före det osäkra och ställa om tiden manuellt.

Enkät: Bör vi avskaffa vintertid?Vintertid dåligt för barns hälsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!