Gammal rök blir som ny

Röken väller ut när han drar fram sidfläsket ut ur rökbastun. ”Min yngsta dotter kallas allmänt för fläskrökarens dotter”, säger Sture Andersson och skrattar gott.

Revbensspjäll.

Revbensspjäll.

Foto: Revbensspjäll.

Livsstil & fritid2014-05-21 07:00

I Grantjärn, den västligaste utposten i Skellefteå kommun, finns långa traditioner av att röka kött.

– Min morfar var byns rökare. Rökningen var ett sätt att konservera köttet. På den tiden var det en överlevnadsfråga. Det var hans gamla rökbastu jag renoverade 2008 och det var så det började för mig. Det känns bra att få föra den gamla traditionen vidare.

Läs mer om Sture Andersson och hans passion att röka i dagens tidning.

undefined
Revbensspjäll.
undefined
Rökbastun eldas med alved.
undefined
Efter 12 till 14 timmar är köttet klart.
undefined
Rökningen måste hela tiden övervakas.
undefined
Enriset ger karaktär på köttet.
undefined
Sture Andersson underhåller elden under hela rökprocessen.
undefined
Sture Andersson har byggt två nya rökbastur i Grantjärn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!