Västerbottenstjejen Nina lever i en kropp som inte riktigt gör som hon vill. Hon är född med en cp-skada som givetvis också har präglat hela hennes liv.
– Min högra sida är delvis förlamad och hela kroppen har ökad muskelspänning. Det innebär att jag har svårt med koordination och det påverkar min balans. Jag har även svårt att läsa och koncentrera mig. Men jag tycker inte det är så jätteintressant att veta vad jag inte klarar av utan jag är mer intresserad av att veta vad jag kan utveckla och förbättra.
Genom envishet och hårt arbete har hon tränat upp kroppens funktioner.
– När jag var liten fick jag knäskydd av mina föräldrar istället för att bli satt i en rullstol. De har aldrig tyckt att något är omöjligt för mig.
Ninas ögon glöder intensivt när hon pratar om alla möjligheter livet bjuder på, men så fort samtalet leds in på den svåraste perioden i hennes liv så slocknar något. Trots att kroppen är, och har varit, hennes motståndare så har hon haft än värre prövningar.
– Jag har varit väldigt utsatt i skolan. Under skoltiden hade jag ganska mycket existentiella funderingar och ångest. Min familj räddade mig.
Hon berättar att trakasserierna följde henne genom hela skolgången.
– Var det någon man skulle hacka på så var det mig. Jag var den fula ankungen.
Trots mobbing, funktionsnedsättning, koncentrationssvårigheter samt dyslexi knäcktes inte Nina. Efter en hel del funderingar bestämde hon sig för att plugga idrottsvetenskap i Östersund.
– Där började jag tycka om gemenskapen i skolan. Det var en vändning, säger hon samtidigt som ögonen återfår lite av den tidigare glöden.
2012 var hon var med i SVT:s tv-serie Mot alla odds. Där tog sig Nina samt ytterligare åtta personer med funktionsnedsättning genom hela Nicaragua. För egen maskin tog de sig från kust till kust – 50 mil på en månad.
– Största utmaningen var att vi gick väldigt långa sträckor varje dag, det var fruktansvärt jobbigt, säger hon och skrattar.
I dag har hon sitt liv i Västerås. Hon jobbar med ett projekt där målet är att bredda sporten racerunning. Deltagarna sitter på en trehjulig springcykel som drivs framåt med hjälp av benen. Tack vare att cykeln håller uppe hela kroppsvikten så behöver utövaren inte kunna gå utan endast ha förmågan att röra lite på benen.
För några veckor sedan tävlade Nina i Danmark. Med en tid på 27.48.80 slog hon världsrekordet på 5 000 meter.
– Jag slog rekordet med tre minuter och tolv sekunder.
Nina är en kämpe, men än i dag lider hon periodvis av ångest på grund av sin jobbiga skoltid.
– Att ta mig genom skolan var nog min svåraste kamp i livet, men jag mår bättre och bättre.
Protokollet
Bok eller tv
Munkvikeneller Västerås
Uteeller inne
Vinna eller kämpa
Badaeller sola