Solen ligger lågt och lyser med sina guldgula strålar rakt in i Jan Bergström och hans sambo Agneta Molins båt som ligger vid kajen i Sävenäs. Sedan en vecka tillbaka är de igång med att servera julbort på båten, något de gjort ända sedan de köpte båten för fem år sedan.
– Vi har mest kunder under sommaren, men julbordet blir lite bonus för oss. Annars ligger båten overksam under hela vintern, säger han Jan Bergström.
Högsäsongen är de tre sommarmånaderna, juni, juli och augusti då de serverar mat samt fika till turister och bokade sällskap. I större delen av sitt vuxna liv har Jan Bergström jobbat i verkstadsindustrin. Även om han trivdes väldigt bra med sitt tidigare yrke så var båten en dröm om ett annat liv. För fem år sedan slog han och sambon till och köpte sin drömbåt. En båt som byggdes 1992, är 36 meter lång och väger 120 ton.
– Vi köpte den i Bergen, Norge, och sedan körde vi hit den.
Den tidigare ägaren var en norsk nattklubbsägare som hade påbörjat en ombyggnation av båten.
– Redan på kajen i Norge kastade vi ut all inredning sedan har vi byggt allt själva, säger han och tittar sig runt i den rymliga båten.
Jan som i hela sitt liv varit mycket på sjön ser inte båtverksamheten enbart som ett jobb och försörjning utan mer som en livsstil.
– Miljön är makalös och jag gillar att träffa folk. Det här är kanon för mitt eget välbefinnande. Jag har aldrig haft det bättre i hela mitt liv.
Förutom att få vara nära havet och att träffa folk gillar Jan att laga mat, något som han numera gör i det lilla båtköket.
– Man måste hålla ordning och reda i ett litet kök, annars går det inte. Men i övrigt finns det inte några nackdelar.
På M/S Stormvind serverar han till stora delar egenlagad mat. Skinka, köttbullar, fisk i alla former samt mycket annat dukas upp på julbordet. Men en maträtt har han valt bort att servera.
– Förr hade jag lutfisk på julbordet, men ingen ville ha den. Ett år fick jag äta upp all lutfisk själv. Jag åt sex kilo det året, säger han skrattandes.
Trots att lutfisken inte längre finns på hans julbord så går det mycket av all annan fisk han serverar.
– För mig är sillarna viktigast. Sedan kan jag inte tänka mig ett julbord utan Janssons frestelse.
Jan Bergströms enkla sillrecept
Senapssill
Ingredienser:
Cirka 250 gram 5-minuterssill eller någon inlagd sill.
4 msk creme fraiche.
2-3 msk senap av en sort du gillar.
Gör så här:
Häll bort sillspadet. Rör ihop creme fraiche och senap. Blanda ner sillen. Låt stå kallt i ett dygn.
Skärgårdssill
Ingredienser:
Cirka 250 gram matjesill.
1 dl creme fraiche.
2 msk majonnäs.
4 msk hackad gräslök.
2 msk finhackad rödlök.
4 msk sikrom.
Gör så här:
Häll bort sillspadet. Rör ihop creme fraiche, majonnäs, gräslök, rödlök och sikrom. Blanda ner sillen. Låt stå kallt i ett dygn.
Svartvinbärssill
Ingredienser:
Cirka 250 gram 5-minuterssill eller någon inlagd sill.
3-2-1-lag (koka ihop 3 delar vatten, 2 delar socker, 1 del ättika och låt det kallna).
4-5 msk svarta vinbär.
2 msk hackad gräslök.
1 skivad rödlök.
Gör så här:
Slå bort lagen som sillen ligger i. Lägg ner sill och övriga ingredienser i 3-2-1-lagen. Låt stå kallt i ett dygn.
Löksill
Ingredienser:
Cirka 250 gram 5-minuterssill eller någon inlagd sill.
3-2-1-lag (koka ihop 3 delar vatten, 2 delar socker, 1 del ättika och låt det kallna).
1 skivad rödlök.
1 skivad morot.
8-10 hela kryddpepparkorn.
8-10 hela svartpepparkorn.
3 lagerblad.
Gör så här:
Slå bort lagen som sillen ligger i. Lägg ner sill och övriga ingredienser i 3-2-1-lagen. Låt stå kallt i ett dygn.
Blåbärssill
Ingredienser:
Cirka 250 gram 5-minuterssill eller någon inlagd sill.
3-2-1-lag (koka ihop 3 delar vatten, 2 delar socker, 1 del ättika och låt det kallna).
1 dl blåbär.
1 tsk lakritspulver.
3-4 msk gräslök.
Gör så här:
Slå bort lagen som sillen ligger i. Lägg ner sill och övriga ingredienser i 3-2-1-lagen. Låt stå kallt i ett dygn.