Claes Rönnkvist, mediepedagog, samlar ihop alla deltagarna i Filmverkstaden och går igenom dagens filmarbete. Gruppen består av förväntansfulla och ivriga barn som vill skapa film. Det är näst sista gången så det är mycket som måste klaffa i dag. Några har hunnit så långt att det bara är redigeringen kvar medan andra måste filma ytterligare scener innan de också kan börja redigera.
Nyfiken på resultatet: Se längst ner i artikeln
Barnen är indelade i tre olika arbetsgrupper. Molly Holmberg, 8 år, Elise Marklund, 9 år, och Adrian Lindqvist, 11 år, rusar iväg för att hinna med allt som ska göras under eftermiddagen. Längst upp i museet ska de filma några scener där två dockor får liv.
– Vi ska föreställa dockor, men vi ser ut som häxor, säger Molly som bär en illgrön peruk på huvudet.
Filmen som innehåller både mord och spänning produceras i en rasande fart. Vid kameran står Adrian och försöker att instruera de två dockorna, Elise och Molly.
– Ett, två, tre, nu kan ni springa, säger han och tittar intensivt på kamerans skärm.
Det är en snabb scen som utspelar sig framför kameran. De två levande dockorna springer fort förbi kameran och ut genom dörren. Filmskapandet är igång.
Claes Rönnkvist berättar att de tre filmerna bygger på intrigen i filmen: ”En natt på museet”. Det är en film som handlar om en oerfaren nattvakt på ett mycket speciellt museum. Ett museum där utställningsföremålen vaknar till liv när alla besökare gått hem och mörkret lägrat sig.
– Vi kallar våra filmer för ”En kväll på Nordanå”. Filmerna kommer att bli ruskigt underhållande, men kanske lite spretiga, säger Claes och tittar sig runt om i rummet där några redan är i full gång med redigeringen.
Filmverkstaden, som är en del av Kulturskolan i Skellefteå, har varit igång under hela hösten. Det är barn som går i fjärde och femte klass som tillsammans lär sig att göra film. Gruppen består av elva ungdomar som gör tre olika filmer. Claes Rönnkvist, mediepedagog, coachar skolbarnens filmskapande.
– Barn är stora konsumenter av rörlig bild och får här möjligheten att skapa egna filmer. Här får de lära sig filmberättande och dessutom jobba i grupp. Många har en hög digital kompetens så jag behöver knappt instruera dem när de till exempel ska redigera. Till våren är vi igång med en ny grupp, berättar Claes.
Längst in i salen på Nordanå sitter tre killar koncentrerade runt en skärm. Det är Leo Ingvarsson, 8 år, Edvin Jakobsson, 9 år, och Benjamin Blom, 9 år, som lägger sista handen vid sin filmskapelse.
– Filmen handlar om en reporter och en jägare som jagar en räv som rymt från museet. Det är jag som är räven. Jag ville filma ute hela tiden för dräkten var så varm, säger Leo.
De tre filmskaparna försäkrar att filmen slutar väl, men kanske lite konstigt.
Mediepedagogen Claes Rönnkvist jobbar även ute på skolorna i Skellefteå kommun. Han undervisar fjärde- och femte klassare där film är ett ämne och finns inskrivet i kursplanen.
– Då träffar jag klasserna under en hel termin, berättar han.
Förutom att lära sig en massa nya saker är skaparglädjen viktig när en film ska bli till.
– Det viktigaste är att barnen har haft roligt och att de fått möjligheten att lära känna nya kompisar. Förhoppningsvis har jag också bidragit med lite kreativitet, säger Claes lite ödmjukt.
Filmpremiär: Klicka på filmen
Filmen handlar om en reporter och en jägare som jagar en räv som rymt från museet.