Ett jobb men två vitt skilda världar

En bondgård är inte alltid en bondgård och ensam är inte alltid stark. Det märkte Pär Antonsson när han besökte ett Guatemala där kooperation kan vara böndernas väg ur fattigdomen.

Marcelina Melchor har tack vare biståndet fått möjligheten att föda upp kycklingar och odla grönsaker och är väldigt stolt över det. Foto: Privat.

Marcelina Melchor har tack vare biståndet fått möjligheten att föda upp kycklingar och odla grönsaker och är väldigt stolt över det. Foto: Privat.

Foto: Foto: Elisabeth Eriksson

Livsstil & fritid2014-12-09 19:00

Världen över har jorden brukats sedan urminnes tider, men hur det går till och vilka resurser lantbrukarna har skiljer sig åt. I vanliga fall tillbringar till exempel Pär dagarna på föräldrarnas ladugård hemma i Övre Bäck, men i början av november lämnade han mjölkgården för att besöka bönder med en annan typ av gårdar och helt andra förutsättningar i Guatemala.

Där är människorna fattiga, bostäderna av rostig korrugerad plåt som kanske duger till ladugårdstak här hemma och majs basfödan och det som odlas mest. Kaffet står dock för den största exporten och att en försäljning överhuvudtaget kan bli av är till stor del biståndsorganisationen We Effects förtjänst.

– Vi träffade en man som sa 'förut hade vi ingenting, men nu har vi lärt oss så att vi kan sälja lite överskott'. De odlar kaffet ekologiskt nu, det gjorde de inte förr, och trots det så har de ändå höjt sin produktion. Tittar man på Sverige så är det ingen som höjer sin produktion genom att odla ekologiskt, säger Pär.

Han är en av LRF:s regionala We Effect-ambassadörer och det var genom biståndsorganisationen som han fick följa med på resan, som gick till byar där olika organisationer samlar jordbrukarna.

– De får hjälp att organisera sig, hjälp med teknisk rådgivning och utbildning. Bönderna har ofta väldigt små jordlotter, en kvinna som vi besökte hade inte ens en hektar. Hon hade lite kycklinguppfödning och grönsaksodling och hade fått stöd för att kunna köpa de första kycklingarna. Hon var så stolt över att kunna tjäna sina egna pengar, hon kunde räta på ryggen.

Landsbygdsutveckling, bostäder, tillgång på mark och jämställdhet är We Effects viktigaste hjälpområden och minst hälften av resurserna ska gå till kvinnor.

– Kvinnorna är ofta mer drivna och det märktes jättetydligt. Överallt var det smutsigt, men i de områden som tillhörde kvinnoorganisationer var det väldigt fint. Det var så slående och man såg på dem att det betydde mycket att få ha något eget.

Finns det något som Sverige kan lära sig av Guatemala?

– De jobbade ganska mycket med komposter och gjorde egna biokulturer för att få det att brinna bättre och sedan användes det som gödsel. Där kan vi kanske lära oss lite, men samtidigt så rann det avloppsvatten vid vägen och vi undrade om de inte skulle försöka samla upp det också, men det förstod de inte. De var även duktiga på att organisera sig, det har vi gått i från mer eller mindre.

Nu närmar sig skördetid i Guatemalas kaffeodlingar och det är många som kommer jobba hårt. Bönorna plockas en och en för hand och även i det övriga jordbruksarbetet är det ont om maskiner och hjälpmedel.

– Hos bonden var det handkraft och en Toyota pickup som fanns. Jag fattar inte hur de orkar, men det är väl för att de är vana.

I Övre Bäck skymmer det för eftermiddagen och kvällsarbetet i ladugården väntar. Pär är tillbaka i vardagen, men den tolv dagar långa resan har gett honom andra perspektiv.

– Dit vi var kommer du aldrig om du är ryggsäcksturist. Många skulle nog må ganska bra av att se något annat, man lär sig att vi är rätt bortskämda. Det är tungt för svenska bönder också och det är lågt mjölkpris, men det går ändå inte att jämföra. Vi riskerar inte att vi eller våra familjer ska bli hotade, vi har en grundtrygghet.

Dit vi var kommer du aldrig om du är ryggsäcksturist.

undefined
Byarna som besöktes var ofta små. Den här ligger utanför staden Quetzaltenango, som är en av Guatemalas största. Foto: Privat.
undefined
För att ta sig upp till bergsbyn med kaffeproduktion fick Pär Antonsson åka på ett pickupflak i en dryg timme. Foto: Privat.
undefined
Odlingarna som syns från bilflaket är potatisland och får ”Potatisbacken” i Ammarnäs att blekna. Foto: Privat.
undefined
Marcelina Melchor har tack vare biståndet fått möjligheten att föda upp kycklingar och odla grönsaker och är väldigt stolt över det. Foto: Privat.
undefined
De byar som besöktes låg långt ut på glesbygden och infrastrukturen var dålig. ”Det var 42 kilometer från stan och det tog tre timmar att köra”, säger Pär Antonsson. Foto: Leif Andersson.
undefined
”Det var väldigt intressant och spännande att vara där, men samtidigt var det skönt att komma hem”, säger Pär Antonsson efter studieresan till Guatemala. Foto: Leif Andersson.

Grundades 1958 under namnet Kooperation utan gränser med syftet att förbättra livet för människor på landsbygden i fattiga länder.

We Effect finns i 26 olika länder i Europa, Asien, Afrika och Latinamerika och arbetar alltid med lokala organisationer på plats för att få en bestående förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!