Folk som stiger in genom dörren till Aha! Trafikskola (rätt många) och som varit där förr (ännu fler) blir kanske inte stumma av häpnad, men nog blir de förvånade.
Borta är de orangea 70-talsväggarna och den rödrandiga tapeten på toan. De stora skyltfönstren som vette ut mot Kanalgatan, där det alltid var kallt och dragit, de är puts väck.
Faktum är att ingenting är sig likt hos Aha. Allt är nytt, inklusive företagets logotyp.
Vem av stans alla flanörer hade kunnat ana detta bara för ett par år sedan? Då hängde fasadfärgen i stora flagor, då var det inte bara en utan rätt många som var förvissade om att detta hus anno 1890 var dömt att skatta åt förgängelse och rivning.
Men så, på bara ett halvår, är huset som förvandlat. Renoverat, kanske inte precis överallt (när blir någonsin en renovering riktigt klar?) men ändå så pass att det är som att beskåda en helt ny kåk. Särskilt inuti. Särskilt i Ahas lokaler där trafikskolans ägare sedan 2013, Jörgen Granlund och Urban Lundsten, huserar med sina åtta anställda.
Ägarna hade bara en enda tanke i huvudet; "Vi flytt in´t!" Var skulle de kunna hyra en lika stor lokal med ett lika centralt läge där en fordonsflotta på sexton, plus ett släp, kan garageras under tak?
Ingenstans.
Därför startade en verkligt seriös förhandling med husets ägare om att få till stånd en grundlig renovering för, som Jörgen uttrycker saken:
– Slitet är charmigt till en viss gräns. Den gränsen var passerad sedan länge.
Renoveringen har inte bara handlat om färg och tapeter. Väggar har rivits och byggts, receptionen har flyttats, golv har gjorts om och det var i den vevan som trappan uppenbarade sig. Denna trappa ledde ner till en massa möglig bråte som generationer av hyresgäster lämnat efter sig.
Lass efter lass kördes till tippen. Lass efter lass av körskolans gamla inventarier åkte samma väg.
– Vi behöll inte ens de gamla pärmarna, avslöjar Ella Karlsson som skött receptionen sedan 1987 och har koll på precis allting, inklusive nya och före detta körskoleelever.
Hur många tusen Skelleftebor som pluggat teori i dessa lokaler, det vet inte ens Ella, men körskola har funnits i huset åtminstone sedan sent 70-tal. Innan dess var det en bilaffär som höll till i lokalerna och på gården fanns företagets verkstad där Jörgens pappa jobbade några år.
– Jag skulle bra gärna vilja veta hur de bar sig åt för att få in bilarna i skyltfönstren. Jag tror jag ska fråga pappa om det.
I så fall kan Jörgen passa på att fråga lite om området i stort också, för här fanns flera bilaffärer vid 1900-talets mitt. Det rivningsfärdiga Ståhlbergs Bil är ett minne från den tiden liksom Friskis & Svettis och O´Learys nuvarande lokaler. Före detta bilaffärer båda två.
Slitet är charmigt till en viss gräns.