E-sportaren Danielle: ”Vissa killar tycker att det är pinsamt att få stryk av en tjej”

Tänk att få lägga ner all sin vakna tid på sitt största intresse. Det är vad Malåtjejen Danielle Roslund gör, hon utbildar sig till e-sportare på Strömbäcks folkhögskola. ”Jag är fett inställd på att bli proffs”, säger hon.

Framtiden. ”Kan andra bli proffs så kan även jag”, säger Danielle Roslund från Malå. Foto: Lars Eriksson.

Framtiden. ”Kan andra bli proffs så kan även jag”, säger Danielle Roslund från Malå. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2017-05-08 09:10

Skolarbetet börjar klockan halv elva och slutar ungefär tolv timmar senare. En dröm eller mardröm? Frågar man Danielle Roslund, 23 år, så är det rena paradiset.

– Ibland är det riktigt tufft, men jag vill satsa på det här. Nu har jag aldrig måndagsångest och varje dag lär jag mig sjukt mycket, säger hon.

Danielle gick naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Trots att skolan gick relativt lätt var hon rejält skoltrött när väl examen kom. Efter skolgången försörjde hon sig på olika ströjobb. På kvällar och nätter satt hon och spelade datorspel, framför allt Counter-Strike.

– Jag visste inte vad jag ville göra, men när jag såg att det fanns en e-sportutbildning på Strömbäcks folkhögskola så sökte jag. Det var ju det jag ville satsa på.

För att kunna utvecklas måste man också spela mycket, menar Danielle.

– När jag jobbade var det svårt att lägga ner den tiden som krävs för att bli riktigt bra, säger Danielle och konstaterar att hon i dag spelar ungefär 70 timmar varje vecka.

E-sportlinjen har 15 elevplatser som bildar tre lag, två killag och ett tjejlag. Dessa lag spelar sedan tillsammans under hela skoltiden.

– Att hitta ett seriöst tjejlag är jätteknepigt, men tack vare skolan så spelar jag nu i ett bra lag. Man behöver inte vara den som skjuter bäst, men fungerar man bra tillsammans så vinner laget.

Det förekommer tyvärr väldigt mycket sexism inom e-sporten och det har även Danielle fått erfara. Tjejer som spelar e-sport får utstå väldigt mycket skit och känner sig många gånger ovälkomna. Det är förmodligen en av anledningarna att det är så pass få tjejer som ägnar sig åt e-sport, menar hon.

– Vissa killar tycker att det är pinsamt att få stryk av en tjej. Det är så löjligt.

Danielle är hårdhudad och bryr sig inte så mycket om allt skitsnack. Men om någon säger till henne att tjejer inte kan spela, reagerar hon.

– Då blir jag extra taggad och vill vinna, säger hon och skattar.

Petter Arvidsson, lärare på e-sportlinjen på Strömbäcks folkhögskola, menar att elevernas chanser att kunna försörja sig på e-sport är relativt goda. Redan i dag har några av eleverna spelat in tusentals kronor på tävlingar. E-sportbranschen är stor och växer fortfarande i en rasande fart.

– Jag tror att de flesta eleverna vill bli proffs. Vi erbjuder dem en chans att satsa fullt ut. Här finns möjligheten att spela hur mycket som helst, förklarar han.

E-sportlinjen fokuserar endast på spelet CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive). Spelet är ett krigsspel där två lag möter varandra och turas om att anfalla respektive försvara sig. Det laget som först får 16 vinster står som segrare i matchen.

– Det handlar jättemycket om strategi och samarbete samt att du ska vara snabb och duktig på att hantera de olika vapnen. Dessutom måste du ha bra spelförståelse. Vissa kritiserar oss för att vi lär ungdomar att spela krigsspel, men då är även schack ett krigsspel. Man behöver inte få panik, det finns ingen forskning som visar att de här spelen leder till brottslighet eller våld. Tvärtom, när ungdomarna sitter hemma och spelar begår de inga brott.

Den ettåriga linjen är en ny utbildning som startades i höstas. De drygt 70 sökande konkurrerade om 15 platser.

– Det viktigaste är att eleverna ligger på ungefärligt samma nivå och har rätt inställning till sitt spelande.

Förutom själva spelandet utvecklar eleverna sina kunskaper i att samarbeta och lösa konflikter i grupp. Kunnande som man har stor användning av i livet, menar Petter.

– Det är lättare att gnälla på varandra om man bara umgås på nätet. Här träffar eleverna varandra och måste hålla sams inom laget.

Förutom e-sport har eleverna även friskvård och omvärldskunskap på schemat. Petter tycker att e-sportsutbildningen har ett existensberättigande och jämför den med alla andra idrottslinjer som finns på olika platser runt om i Sverige.

– E-sport är nytt, men utvecklingen går rakt upp som en raket.

På dagarna ägnar eleverna sig mycket åt mängdträning med fokus på strategi och analys. Kvällar och helger handlar det mest om att spela matcher. Under den ett år långa utbildningen är lagen även med i olika turneringar, allt för att förbereda sig för en eventuellt framtida karriär i e-sportsbranschen.

– Man förlorar aldrig, antingen vinner man eller också lär man sig, säger Danielle och ler stort.

Vissa killar tycker att det är pinsamt att få stryk av en tjej. Det är så löjligt.

undefined
Framtiden. ”Kan andra bli proffs så kan även jag”, säger Danielle Roslund från Malå. Foto: Lars Eriksson.

E-sport

En industri som värderas till 1,6 miljarder kronor.

Förväntas att under året komma upp i samma höga tittarsiffror som de amerikanska hockeyligorna har, 190 miljoner tittare per år.

Sverock och Goodgame organiserar över 100 000 ungdomar som spelar e-sport.

Eftersom att många spelare inte är organiserade så är det betydligt fler än de organiserade spelarna som utövar sporten.

E-sporten är världens mest snabbväxande sport.

Källa: esportforalder.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!