Det nappar i kartongerna

Det började med att Sandra och hennes syster hade en idé och var beredda att lägga vantarna på sin drömlokal. Så fick Erik en annan idé som Sandra högg på istället och eftersom lokalen redan fanns var det liksom inget att fundera på.

Foto: Norran

Livsstil & fritid2014-12-31 12:00

Vad systrarnasaffärsidé går ut på, det ska verkligen inte avslöjas här för ingen kan ju veta vad framtiden bär i sitt sköte.

Eriks idé är ingen hemlighet för den förverkligades redan i början av juni. I det före detta bageriet, vägg i vägg med karamellfabriken.

Byske Secondhandär det tredje och senaste tillskottet på den lokala begagnatmarknaden. Nu är det kanske någon som tänker "Hur ska det gå?" och "Finns det inte nog med grejer redan som det är?"

Svaret på fråga två är ett klart och bestämt "Nej".

– Ju fler ställen, desto fler kunder, förklarar Erik Holmgren som kommit till insikt om hur sakletare fungerar.

Det man inte hittar i den ena affären finns kanske i den andra eller i den tredje. Hoppet är det sista som överger fyndjägaren och ju kortare sträcka att färdas desto bättre.

Att svara på frågaett (se ovan) är inte lika enkelt för än har det bara gått ett halvår.

Att Byske lever upp på sommaren, det vet Sandra som så här på vintern håller butiken öppen fyra eftermiddagar i veckan.

– Men i sommar ska vi jobba dygnet runt, försäkrar Erik.

Ännu så länge är affären ett fritidsprojekt. Sandra jobbar extra i vården och Erik heltid som svetsmontör.

Fyller på lagretgör de genom att köpa sån´t som folk väldigt gärna vill bli av med.

– Första gången hade vi ringt på en annons om en lampa, berättar Sandra, och när vi ändå var där med släpen så frågade vi om det fanns något mer som de ville bli av med.

Det fanns det.

Ibland köper de ett antal kartonger på en gång. Det är först när flikarna vikts upp och de tittar ner på det som finns därunder som butiksägarna förstår vad de har fått tag i.

Det kan förstås vara vad som helst, men det kan också vara riktigt fina fynd som till exempel den stora abborren, tillverkad av keramikern Sven Wejsfelt som en gång i tiden arbetade på Gustavsbergs porslinsfabrik.

– Google är kanoners, försäkrar Erik för det är där de hittar uppgifter om stämplar och aktuella priser på olika auktionssajter.

Enligt ovan nämndasökmotor är fisken en representant för det färgglada 1970-talet. Hur retro som helst och precis vad många 25-åringar suktar efter just nu.

– Det vi säljer allra mest av är lampor och trasmattor, avslöjar Sandra. Rekordet är åtta mattor på samma dag.

På tredje plats kommer kläder och skor och långt ner på köparnas önskelista finner vi porslin.

Hur det kommer att gå med de åtta tekannor som paret köpt in av en samlare, det återstår att se.

Med tekannor är det som med allting annat som det blivit lite ålder på. Intresset går i vågor. Somliga kallar det trender.

undefined
undefined
ÖVERRASKADE. Varje gång Sandra Svensson och Erik Holmgren öppnar en kartong är det rena rama julafton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!