Förra året tog han över Byske Karamellfabrik och nu kan Ludvig Viklund, 28 år, kalla sig för karamellfabrikör.
– Det är roligt att få ha ett sådant speciellt och ovanligt jobb. Det är inte många som kan säga att de går till jobbet och kokar karameller. Jag är stolt över att få hålla den gamla traditionen vid liv här i Byske, säger han och visar runt i den gamla fabriken.
Maskinerna har varit med länge, men hur länge har han inte riktigt koll på. Jobbet i fabriken är ett hantverk och Ludvig gör allt själv. Endast under sommaren, när han har en liten butiksdel i fabriken öppen, behöver han ta in extra arbetskraft.
– Jag tror att det här kan vara ett av Skellefteås äldsta och i dag verksamma företag. När det startades hette företaget Carlstens Karamellfabrik, berättar han.
Produktionen består endast av hårda karameller. För drygt tio år sedan innehöll sortimentet endast fem olika smaker. Numera tillverkar Ludvig karameller i en massa färger och i ett tjugotal smaker. Just i dag är det de klassiska polkagrisarna som ska produceras.
– Jag gillar godis, men nu när jag jobbar med det så blir det inte att jag äter så mycket. Jag har väl förätit mig, säger han och skrattar.
Det skramlar och låter när karamellmaskinerna är igång. Ludvig bär den stora och 40 kilo tunga karamelldegen till en maskin som med hjälp av valsar formar klumpen till en jättelång karamellstång. Den slingrar sig sedan som en lång orm vidare genom fabriken längs med ett transportband. Längst bort står en stor tallrik och snurrar, där spottar maskinen ut alla färdiga små karameller.
På en timme, från det att han kör igång kokaren till att maskinerna står stilla igen, hinner han tillverka 8 000 karameller. Det går snabbt i den gamla fabriken.
Han har nu drivit företaget i ett och ett halvt år och allt går enligt planerna.
– Jag har haft det som heltidsjobb och jag överlever ju. Tidigare jobbade jag som svetsare i Norge, men blev skadad och fick steloperera högra handen, säger han.
Under fyra år gick han sjukskriven. Svetsjobbet kunde han inte fortsätta med eftersom skadan gjorde den typen av arbete omöjligt. När erbjudandet om att köpa karamellfabriken kom slog han till.
– Jag hade sommarjobbat här när jag var 15 år så jag visste vad det handlade om.
Under ett år tillverkas närmare 40 ton godis i Byskefabriken. Just nu producerar han inför den kommande julhelgen som är en av årets försäljningstoppar.
– Polkagrisar är ju förknippade med julen. Så fort barnen har lov och är lediga märker jag av en ökad försäljning, säger karamellfabrikören och stänger av godismaskinerna för den här gången.
Det är inte många som kan säga att de går till jobbet och kokar karameller.