Robert har haft sitt motorintresse ”sedan han började gå”, men det var sonen Jonny som gjorde att han fick upp ögonen för det tyska bilmärket, som började tillverkas på 30-talet.
– Jonny ville ha en folkvagn när han var 18, men jag ville att han skulle välja en säkrare bil och det gjorde han. Men efter något år drog han hem den bruna bubblan och jag tänkte att vi gör väl en sommarbil av den då. Det visade sig att den var både lätt och rolig att skruva i och då började mitt intresse också, säger Robert som ganska snart köpte en egen folkvagn av pickup-modell från 1975.
– Det är en gammal SJ-bil och den var lite enklare att få på vägen snabbt.
Gamla tidens folkvagnar är inte så trafiksäkra och har dålig värme, så det är under sommarmånaderna som Stenlund med söner låter sina pärlor rulla längs vägarna. För sedan det hela började för åtta år sedan så har även sonen Oskar skaffat en egen – en blå-beige bubbla från 1958. Det är bara sonen Sebastian som inte riktigt har samma bilintresse.
– Folkvagnar verkar roliga och så hade jag ju bra hjälp hemifrån. Den var omlackad en gång redan, men i en lite mörkare blå nyans så vi lackade om den i originalfärg och så hade jag bestämt mig för att jag ville ha en tvåfärgad, säger Oskar.
På gården står denna septemberafton tre folkvagnar och det är i minsta laget om man ska tro entusiasterna.
– I folkvagnskretsar ska man helst ha fyra stycken, men vi har en var och det räcker än så länge, säger Robert.
Det kan dock bli fler, för ute i skogarna finns det fortfarande gott om dumpade bilvrak.
– När man hittar sånt som går att använda är det roligt. Jag har hittat en gammal buss från 1965 som vi ska försöka hämta hem i höst. Vi har fått tillstånd av markägaren så det blir nog nästa projekt.
På lördag anordnas Das auto show för sjunde gången i Skellefteå. Ekipage från hela landet och även Finland brukar komma till folkvagnsträffen och det viktigaste är inte hur fordonen ser ut utan att de är luftkylda.
– Det är årets höjdpunkt och avslutar också säsongen. Vi är världens nordligaste och största folkvagnsträff, säger Robert med lite stolthet i rösten.
– Det är ingen prestige, det är mer en träff än en utställning och en möjlighet att träffa likasinnade.
Under folkvagnsträffen utser den lokalaklubbstyrelsen en jury bland deltagarna och de får sedan utse de finaste bilarna. Även besökarna får säga sitt i ”People's choice”.
– Jonny har haft tur och fått både juryns val och people's choice två gånger i rad, säger Robert, som stått för i stort sett hela det utvändiga jobbet som lack och svetsning på samtliga bilar.
– Men det är finliret som ger priserna, säger han och ler.
Finliret i det här fallet är till exempel ratten som Jonny själv fräst ut ur aluminium, de egentillverkade konerna i mitten av fälgarna och gasrullen.
– Man är väl lite skadad på smådetaljer, säger Jonny.
Sammanlagt har de lagt ner några tusen timmar per bil och Jonnys bubbla rod har de jobbat med till och från i sju år.
– Vi har gjort allt själva. Vi vill ju använda dem och då ska man inte kosta på dem onödigt mycket pengar. Dessutom trivs vi ihop och har väldigt roligt tillsammans, säger Robert.
Vi är världens nordligaste och största folkvagnsträff.