Det är lördag förmiddag och klockan närmar sig tio. I dag ska facebookgruppen Växtgäris Skellefteå Kommun träffas för första gången och ha bytardag. Lokalen är rivhuset alldeles intill busstationen i Skellefteå. En av de första på plats är Thea Holmqvist som är administratör och initiativtagare till den lokala gruppen.
– Gäris är slang för tjej eller kvinna, säger Thea.
Det var efter årsskiftet hon startade den lokala undergruppen till den separatistiska och rikstäckande facebookgruppen Växtgäris.
– Separatism betyder väldigt kortfattat att endast personer som tillhör en viss grupp, här kvinnor och ickebinära, får vara med i det separatistiska sammanhanget. Det är en huvudregel i den rikstäckande gruppen Växtgäris som också följs av alla undergrupper samma namn.
Thea tyckte att det skulle vara roligt att knyta nya kontakter med likasinnade Skelleftebor som delade hennes stora intresse för växter. Skelleftegruppen har i dag 63 medlemmar till skillnad mot de drygt 12 000 som finns i huvudgruppen.
– Den stora gruppen använder jag mest för tips om vård och skötsel, den lokala för träffar och tips på evenemang i området. Tack vare undergruppen i Skellefteå kan vi nu träffas och byta växter med varandra. Vi hjälper varandra helt enkelt, berättar hon.
Thea förklarar att det är en fantastisk känsla att få ta hand om en växt redan som stickling, att se den utvecklas och få liv.
– Jag blir så himla glad varje gång en växt trivs hos mig, men om den dör så blir det sorgligt.
Hemma hos Thea och hennes sambo i Bureå finns det växter överallt. De bor i ett gammalt släkthus på 142 kvadratmeter. Thea uppskattar att hon har lika många växter, en växt per kvadratmeter med andra ord.
– Växterna förbättrar luftkvaliteten. Jag mår bra av att ha natur omkring mig, så jag bor gärna i en djungel.
Två gånger om dagen går hon runt bland sina växter och ger dem både vatten och kärlek.
– Calathea-släktet är min favorit, men det beror nog på att vi har samma namn, säger Thea och skrattar.
Pauline Iraz, Skellefteå, är bland de första att ställa upp sina sticklingar på bordet. Växter som ska bytas ut mot nya spännande plantor.
– Jag har alltid gillat växter och just nu verkar det vara en trend bland många, det är jätteroligt, säger Pauline.
Grundtanken är att alla tar med sig sina bidrag till bytesmarknaden, för här är pengar inte gångbara. Till och med fikat är ett knytkalas. En av besökarna är Frida Winterkvist, 22 år, som fick ärva en massa blommor av sin moster.
– När jag tog över en 60 år gammal novemberkaktus från min mosters samling så blev pressen ganska stor, då var det skönt att få stöd och tips om hur jag skulle sköta den, säger hon och påpekar att hon har haft stor nytta av att vara med i Växtgäris.
Initiativet att träffas och byta växter tycker hon är en bra idé.
– Att få dela med mig av min mosters blommor känns bra. Det blir ett sätt att hedra henne, säger Frida.
Veronica Ståhl, 28 år, är med i Växtgäris för gemenskapens skull, hon vill lära känna andra människor med samma intresse.
– I dag har jag framför allt kommit hit för att bli av med en massa växter. Jag hoppas att jag kan lägga band på mig själv och inte ta hem lika mycket som jag kom hit med, säger hon skrattandes och tillägger att det kommer att bli svårt.