De la rabarber på rabarbern

Sedan 1990 har Maria och Tord Nilsson odlat rabarber i Altersbruk norr om Piteå. Då var det en gård med rabarber på, men nu skor de sig på att sälja och distribuera rabarber och andra produkter till över 600 återförsäljare i Sverige. Däremot kunde verkligheten ha varit en helt annan.

Chocklad. Chokladen smaksätts med rabarber. Foto: Annika Eriksson.

Chocklad. Chokladen smaksätts med rabarber. Foto: Annika Eriksson.

Foto: Foto: Annika Eriksson.

Livsstil & fritid2015-06-09 20:00

När man dragit till ordentligt och gått in genom den knarrande dörren till Alterhedens rabarberi norr om Piteå så förvånas man. "Betala här", står det på en skylt.

– Vi har haft självbetjäning sedan 1994, säger ägaren Maria Nilsson.

Trots att gårdsbutiken rymmer mängder av olika produkter så har Maria och Tord hållit fast vid självbetjäningen, som räddat paret vid ett tidigare tillfälle.

– Vi har så klart kameraövervakning och vi har lärt oss genom åren vad som går att ha i butiken och vad som inte går, men det är skönt att kunna ha, säger Tord.

Lokalerna som idag rymmer hela Alterhedens lager, produktion och personalutrymmen är en gammal lanthandel. Just den lanthandeln höll på att bli rabarberiets slut för några år sedan.

År 2000 köpte Maria och Tord den gamla ICA-butiken i Nybyn/Alterbruk för att ha den till att sälja sina produkter. Men paret valde även att behålla lanthandeln, något som höll på att leda till konkurs.

– Vi blödde ordentligt och gick bara ungefär 1000 kronor varje dag i 1,5 år. Det var en oerhört tung tid och då försvann mycket ork och kraft, säger Maria.

Men paret kom upp på benen igen. De gick tillbaka till att odla rabarber och koka glöggen som de levt på sedan början av 90-talet.

– Vi började även koka blomsalt och det slog igenom på ett otroligt sätt.

Innan dess hade de i stora drag bara sålt glögg. Det började paret med redan 1994.

– Vi hade kokat en stor dos glögg för Tord skulle åka på en julmarknad och redan efter några timmar ringde han och sa att jag skulle koka mer direkt för det sålde som smör i solsken.

Därefter dubblade paret sin försäljning för varje år fram till 2000 då lanthandeln köptes. Nytändningen blev saftproduktionen. Paret hade då gått tillbaka till självbetjäning i butiken och det blev räddningen.

Inför årets sommar kan man läsa om aktiviteter som rabarbersafari, flottfika och andra aktiviteter som skapats på turistmålet. De producerar mellan 80 till 100 produkter där det finns allt från saft till bröd, glassåser och sylt. De ska dessutom nyanställa en person och utöka rabarberiet.

– Vi bygger för framtiden och inser att vi vill kunna erbjuda arbetstillfällen även i framtiden och då gäller det att satsa, säger Tord som är företagets ekonom och revisor.

De senaste åren har de utvecklat butiken med aktiviteter och olika evenemang som ska göra rabarberiet till en upplevelse.

– Det är Tord som håller i det där. Han gillar att spela Allan och prata med folk så han trivs med det där, säger Maria med ett leende.

Under Norrans besök så löser den ena kuriosan om rabarbern av den andra. Det är historier som sträcker sig från Ryska tsarer till Marias pappas vandringar med is-te till farmor som hade ont i lederna. Passionen för rabarber har dock varit konstant. Men att de började sälja rabarberglögg var från början frukten av ett brustet löfte.

– Vi hade ett löfte om att ett bärföretag skulle köpa upp alla rabarber vi hade odlat, men det blev aldrig av. I stället stod vi där med 500 plantor rabarber och undrade vad vi skulle göra. På den vägen är det.

Efterhand föll den ena biten på plats efter den andra. Rabarbern blev en stor del av Maria och Tords liv och nu driver de Sveriges enda aktiva rabarberi.

– Det är unikt med rabarbern, men vi har varit tvungna att bredda oss under åren för att behålla kunderna.

Och de gör så gott de kan. Och just det är deras slogan, "Vi gör så gott vi kan från skog och mark".

undefined
Chocklad. Chokladen smaksätts med rabarber. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Foto: Annika Eriksson.
undefined
Foto: Annika Eriksson.
undefined
Aktiviteter. Ett staket av lastpallar och ett vindskydd av ved. Det gäller att vara kreativ. Foto: Annika Eriksson.
undefined
Odling. Maria och Tord odlar 6 ton rabarber hemma på egna gården. De har mellan 400 till 500 plantor på sin egen tomt. Foto: Annika Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!