För 4 personer, 35 minuter
500 g blandfärs 70/30
1 ägg
2 msk stark ajvar relish
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
rapsolja
Till såsen:
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk stark ajvar relish
1 msk rökt paprikapulver
1 msk konc. kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Att äta till:
300 g potatis, fast sort
2 auberginer
1 gul lök
1 tsk spiskummin
salt och vitpeppar
2 tomater
bladpersilja
Gör så här:
1. Skär potatisen i klyftor, auberginerna i bitar och hacka löken grovt. Blanda och krydda med spiskummin, salt och vitpeppar i ugnsfast form. Ringla över rapsolja och rosta tillbehören i ugen på 200 grader i 20–25 minuter.
2. Blanda köttfärs med ägg, ajvar relish, riven vitlök, salt och peppar. Forma avlånga järpar och genomstek i rapsolja i 7–8 minuter med flera vändningar. Lock på pannan snabbar på genomstekningen mot slutet.
3. Koka upp grädde, vatten, ajvar relish, rökt paprikapulver och fond. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Servera med tomatklyftor och persilja.