Carina från Bygdeträsk kan bli Årets undersköterska: ”Om jag vinner så bjuder jag på tårta”

I slutet på november avgörs det vem som blir Årets undersköterska. ”Om jag vinner så bjuder jag på tårta”, säger Carina Lillbacka som är en av slutkandidaterna till den ärofyllda titeln.

Nominerad. ”Carina är bra. Allt är bra med henne”, säger Gerd Andersson när Carina Lillbacka hjälper henne med frisyren. Foto: Lars Eriksson.

Nominerad. ”Carina är bra. Allt är bra med henne”, säger Gerd Andersson när Carina Lillbacka hjälper henne med frisyren. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2016-09-29 16:00

I korridoren kvittrar burfåglarna glatt. Det är lugnt och hemtrevlig på avdelningen Bäcken på äldreboendet Burträskgårdarna. Här arbetar Carina Lillbacka som jobbat inom vården i 31 år, varav 17 år som undersköterska. Hon är en av fem slutkandidater som kan bli Årets undersköterska.

– Jag känner mig jättestolt, men det finns många undersköterskor som gör ett bra jobb. Jag är inte unik på något sätt, säger hon.

Det är tidningen Hemmets Journalsom delar ut priset. Nästan 300 undersköterskor i landet har nominerats. Nu är det upp till tidningens läsare att rösta fram rätt vinnare som presenteras 24 november. Förutom äran belönas även Årets undersköterska med 50 000 kronor.

– Det känns roligt att yrkesrollen lyfts fram i positiv bemärkelse. Annars brukar man bara prata om vården när det är något som inte fungerar.

Carina tror sig veta att det är en arbetskamrat som nominerat henne. I nomineringsbrevet kan man bland annat läsa: ”Hon kan anpassa sig till vem som helst av vårdtagarna och lägga sig på den nivå som blir bäst för dem. Hon sköter det med bravur och är min idol och förebild.”

– Alla yrkesgrupper behövs, men det är vi som är närmast patienten. Vi gör ett kvalificerat och viktigt jobb, dessutom gör vi det bra, säger hon bestämt.

Avdelningen Bäcken har åtta boende som kräver omsorg och service dygnet runt, alla veckans dagar året runt.

– Jag trivs tillsammans med äldre. Man måste nog ha en fallenhet och ett intresse för andra människor för att kunna jobba som undersköterska.

Carina vill uppmana yngre människor att söka sig till vården. Här kan de utvecklas och få erfarenheter de har nytta av hela livet.

– Vi är inte här för vår egen skull utan vi är här för att ta hand om andra. Alla borde få prova på att ställa någon annan i första rummet istället för sig själv.

När Carina ska ladda batterierna så blir det på ett jaktpass eller vid ett fiskevatten. Att vara ute i naturen är kravlöst och avkopplande, menar hon. En hel del av fritiden ägnas även åt föreningsliv och politik. Hon sitter i konsument- och överförmyndarnämnden samt är suppleant i kyrkofullmäktige för Socialdemokraterna.

– Jag gillar nog att få bestämma, säger hon och ler.

Oavsett hur det går i tävlingen kommer hon plikttroget gå till jobbet nästa dag. Vårdens fotfolk är varken vana med uppmärksamhet eller belöningar.

– Det är inte för den höga lönen vi jobbar, säger hon och skrattar.

Nästa vecka får ni möta Kristin Jonsson, Skellefteå, som också är en av slutkandidaterna till Årets undersköterska.

Jag känner mig jättestolt, men det finns många undersköterskor som gör ett bra jobb.

undefined
Nominerad. ”Carina är bra. Allt är bra med henne”, säger Gerd Andersson när Carina Lillbacka hjälper henne med frisyren. Foto: Lars Eriksson.

Carina Lillbacka

Ålder:56 år.

Familj:Maken Lars-Göran samt de vuxna barnen Fredrik, Patrik och Jessica. Dessutom sex barnbarn.

Bor:Bygdeträsk, cirka en mil söder om Burträsk.

Jobbar:Undersköterska på Burträskgårdarna.

Intressen:Jakt, fiske och föreningsliv.

Aktuell:En av fem slutkandidater till Årets undersköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!