Parkeringen utanför fylls till sista plats och inne i boulehallen samlas alla deltagare. Guldstadens Boule Club har öppet hus, precis som man har varje fredag. Kent Nilsson är klubbens kanslist och ser riktigt nöjd ut när dagens deltagare har räknats ihop.
– Vi blir 67 stycken i dag. Fy fasen, det är ett nytt rekord, säger han.
Alla deltagare lottas ihop till lag. Det vanliga är att man tävlar i lag om två, men i dag var man så många att det blev tre i varje lag. Alla är välkomna oavsett om man är medlem eller inte.
Medelåldern i föreningen är ganska hög, berättar en av grundarna, Rolf Perzon.
– Vi har svårt att locka de yngre. Det är inte lätt när en tävling kan ta en hel dag, från morgon till sena eftermiddagen, säger han.
Samtidigt som hallen fylls med ivriga deltagare från hela Skelleftebygden sitter Rolf inne i kanslilokalen och berättar om hur det hela började.
Det var en resa till Mallorca som väckte Rolf och hans sambo Vivianne Boströms intresse för boule. 1987 startade de upp bouleverksamhet i Skellefteå. På Dammvalla vid Balderskolan låg de första banorna. Sedan har de huserat på åtskilliga ställen i stan innan de till slut kom till lokalerna på Södra järnvägsgatan. Här finns banor både inne och ute. Med andra ord kan verksamheten bedrivas hela året, vinter som sommar.
– Jag har hållit på med idrott i hela livet. Så det finns i blodet. Den stora tjusningen med boule är kamratskapet. Vi är som en stor familj. Här känner jag mig som hemma, säger han.
Sedan starten har utvecklingen bara gått uppåt och i dag har de närmare 200 medlemmar, men verksamheten är större än så. Till föreningslokalen på Södra järnvägsgatan kommer varje vecka flera pensionärsföreningar för att spela. Dessutom kan företag hyra lokalen. Under alla vardagar och många helger pågår verksamhet här. Snittet är 500 besök per vecka.
– Jag vill nog kalla det här för friskvård. För många är det ett sätt att träffa andra, men vissa söker sig hit för vår tävlingsverksamhet. Vi har fyra SM-guld i föreningen.
Rolf menar att man inte ska förlöjliga sporten. Det är många som tränar hårt och lägger ner en enorm massa tid för att bli bättre. Boule är en sport man kan hålla på med genom hela livet och där män och kvinnor tävlar på samma villkor.
– Under en tävlingsdag kan man gå upp mot en mil och lyfta närmare 200 kilo, säger Rolf.
Ute i hallen är tävlingen igång och alla grusbeklädda banorna är fyllda med tävlanden. Det är ett myller av spelare som kastar de blanka kloten. Ibland krävs det ett mjukt och precisionskrävande kast där klotet ska landa så nära den lilla bollen, ”lillen”, som mjöligt. Vid nästa kast kan det handla om att rensa bort de andra kloten. Vinnare i omgången är det lag som har sitt klot närmast ”lillen”. Så håller det på tills ett av lagen har kommit upp i 13 poäng. Boule är ett spel som både kräver taktiska överväganden samt en bra bollkänsla.
Karin Nilsson började spela boule för 13 år sedan och har sedan dess varit fast.
– Det är jätteroligt att spela.
Förutom att hon spelar tre gånger i vecka sköter hon en del av föreningens administration vilket gör att hon är på plats de allra flesta dagar. I dag är Karin med och tävlar. Första matchen blir både jämn och lång innan det till slut avgörs. Förlusten är ett faktum, men det verkar inte ta speciellt hårt på hennes till synes glada humör.
– Det gick inte så bra det här. De andra var helt enkelt bättre. Nu måste jag gå och kolla vilka jag ska spela med i nästa match, säger hon och rusar iväg.
Dagens tävling spelas i tre matchomgångar och kommer att ta hela förmiddagen i anspråk, men vad gör väl det när man får träffa andra likasinnade. Skratt och allvar går hand i hand när matcherna rullar vidare. När alla kloten är kastade och ligger där för bedömning, pekas och mäts det väldigt noga innan man kan avgöra vem som vann omgången. Skratten och trivseln kan inte dölja att det till syvende och sist är en tävling.
För Karin Nilsson är boulen dagens andra aktivitet.
– Jag har varit och simmat på morgonen innan jag kom hit.