Hästintresset började när Anna gick ridgymnasiet i Skellefteå. Sedan fick hon chansen till ett stipendium genom Urkraft för att göra praktik i något eu-land. Hon hade turen att få en sex månaders praktikplats som veterinärassistent. I Rossdales som visade sig vara den största hästkliniken i England. Efter det kände hon att hon ville jobba med hästkiropraktik.
– Så det är en ren slump att jag kom in på den här yrkesbanan, säger Anna.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Hon fick chansen att gå en tvåårig utbildning i Katrineholm till equiterapeut.
– Det är inte så många som vet vad equiterapeut är så jag brukar säga att jag masserar hästar, säger Anna.
Efter utbildningen flyttade Anna hem och startade sitt företag för det var det enda sättet att få jobba med det hon hade utbildat sig till. Hon vågade inte riktigt arbeta som equiterapeut fullt ut så i början hade hon även ett halvtidsjobb på sidan om, men det blev för mycket när hon fick barn.
– Så jag chansade att det skulle gå att leva på, och det gick det. säger Anna.
I elva år har Anna jobbat som egenföretagare. Det är ett ganska ensamt jobb men hon har alltid med sig sin hund borderterrien Hasse.
– Hasse är ett bra sällskap när jag är på längre resor, men för någon vecka sedan fick han inte följa med för då hade han löss, berättar Anna och skrattar.
Hennes arbetsområde sträcker sig från Skellefteå, ända upp till Luleå, och Vilhelmina så det blir en del mil per år. Det är med andra ord inget 8 till 17 -jobb.
I dag ska Anna behandla tre travhästar som finns hos travtränaren Gabriella Laestander. Men först är det dags för återbesök hos 5-åriga Ajsha America som har haft problem med sin rygg och höger bog. Hon börjar med att känna igenom hela kroppen på Ajsha. Sedan trycker hon på triggerpunkterna för att få igång blodcirkulationen och för att muskeln ska börja jobba. Hon använder sig ofta av ett hjälpmedel, en liten träkloss för att både spara sina fingrar och bli starkare när hon trycker på de ömma punkterna i musklerna. En behandling tar cirka två timmar för varje häst. Hos Gabriella har hon behandlat cirka fyrtio hästar genom åren.
– Vi har ett jättebra samarbete, jag och Anna , eftersom vi jobbar mycket med förebyggande vård, säger Gabriella.
Anna använder sig av sex olika behandlingsmetoder:
X Kiropraktik.
X Triggerpunkter, Små ömma punkter i musklerna.
X Akupunktur, med nålar.
X Tejp (kinesiologitape som blir ett mikroskopiskt lyft av huden).
X Stretching.
X Tensapparat som skickar ut elektriska impulser.
– Ibland får hästägarna även lite hemläxa till exempel stretcha att hästen för att hålla musklerna i gång. Jag skulle gärna vilja att det kom hit fler equiterapeut, säger Anna.
Hennes patienter är alla möjliga olika typer av hästar, men främst trav- och ridhästar.
– Vissa gånger kan det vara riktigt detektivjobb att hitta var felet sitter, säger Anna och skrattar.
Ibland är mitt jobb som att vara detektiv.