Ett energiskt och hackande ljud tränger igenom buskaget och letar sig ut på gatan. Det är pensionären Kenneth Johansson som är i full gång att klippa en villahäck på Morö Backe. Det är inte i sin egen trädgård han jobbar utan Kenneth har valt att fortsätta arbeta trots att han uppnått och passerat pensionsåldern. Via Senioruthyrning erbjuds hans tjänster till privatpersoner och företag runt om Skellefteå.
– Jag jobbar bara så mycket jag har lust och ork till. Så länge det är roligt så kommer jag att fortsätta.
2011 gick han i pension efter att ha varit lastbilschaufför i 40 år. Då fick han friheten att göra som han ville. Han valde att fortsätta jobba, men att jobba på sina egna villkor i en helt ny bransch.
– Jag behöver inte börja klockan sju på morgon längre, säger han och skrattar.
Tack vare pensionen kan han själv avgöra hur många timmar han vill jobba och även vad han vill göra. Det har framför allt blivit trädgårdsarbete med gräs- och häckklippning på sommaren och snöskottning på vintern.
– Jag gillar att jobba med sådant som syns. Hemma brukar jag inte torka damm, men jag stryker gärna.
Kenneth tycker inte att arbetet är särskilt betungande utan tvärt om ger det honom kraft och energi.
– Jag känner mig piggare nu än jag gjorde när jag var 60 år. Då hade jag ofta ont i ryggen, men det har jag aldrig nu.
Arbetet handlar inte primärt om att tjäna pengar utan om att det faktiskt är roligt att jobba.
– Lönen är inte huvudsaken, men den sätter lite guldkant på vardagen.
Företaget Senioruthyrning startade i Umeå 2007 och finns i dag från Lund i söder till Luleå i norr. I Skellefteå och Piteå är det Carina Karlsson, 52 år, som driver och äger verksamheten via hennes eget bolag.
– Staben består av ungefär 80 pensionärer i Skellefteå och ett 30-tal i Piteå. En del jobbar bara några timmar i månaden medan andra kommer upp i betydligt fler.
Att hjälpa företag under arbetstoppar eller sjukdomar var grundtanken när Senioruthyrning startades, men när RUT- och ROT-avdragen kom så växte privatmarknaden. I dag är det uthyrning till privatpersoner som uppgår till ungefär 80 procent av verksamheten för Carina och hennes företag.
– Efterfrågan har hela tiden vuxit och jag tror att det kommer att fortsätta.
Carina menar att deras verksamhet inte konkurrerar ut yngre människor på arbetsmarknaden. Det kan vara svårt att få ihop tillräckligt många timmar för att kunna leva på den här typen av jobb, förklarar hon. Tack vare att alla hennes timanställda har en grundtrygghet i sin pension blir lönen många gånger ett välkommet extra tillskott i kassan. Hon tror också att alla har ett behov att känna sig behövd och här kan pensionärer få jobba på sina egna villkor. Det går nämligen att säga nej till jobb.
– Pensionärsuthyrningen kan vara en mjuk övergång mellan arbetslivet och ålderdomen, säger Carina.
I trädgården på Morö Backe förklarar Kenneth Johansson att han inte har några planer att pensionera sig från pensionsjobbet utan tar ett år i taget.
– Frun sa att jag skulle sluta när jag fyllde 70, men det blir inget av med det, säger han och spricker upp i ett stort leende innan han går fram till häcken igen.
– Man får inte maska. Jag brukar köra ganska hårt, säger han trycker igång häcksaxen.
Efterfrågan har hela tiden vuxit och jag tror att det kommer att fortsätta.