Låt kommunen finansiera Attefallshus – åt bostadslösa med uppehållstillstånd

Kan Attefallshus bli en lösning för personer med uppehållstillstånd som har svårt att hitta bostad?

18 oktober 2015 14:33

Det hoppas en medborgare som vill att kommunen ordnar finansiering för villaägare för att uppmuntra att fler Attefallshus byggs.

Finansieringsmodellen skulle ske genom kommunens engagemang i JAK-banken, genom direkt utlåning eller som garant för lån.

”Genom ett kontrakt mellan villaägaren och kommunen åtar sig villaägaren att ställa bostaden till förfogande för personer som beviljats uppehållstillstånd och ingår i den så kallade etableringen”, skriver medborgaren i ett medborgarförslag.

Medborgaren pekar på att många tvingas flytta från kommunen på grund av bostadsbrist, en stor grupp av dem är asylsökande som har fått uppehållstillstånd. Och detta hindrar befolkningstillväxten. Dessutom skulle integrationen förbättras genom bättre kontakter med etablerade familjer i samhället, menar personen.

Hyran för bostaden går direkt till amortering på lånet och när det är betalt kan huset användas som villaägaren vill, exempelvis till studentboende.

Enligt medborgaren är det en modell som Erikshjäpen använder för att ge syriska flyktingar husrum hos libanesiska familjer.

”Det är bara att köra. Det kan bli en modell för hela riket och Skellefteå kan fortfarande bli först om detta”, skriver personen.

 

Det är bara att köra. Det kan bli en modell för hela riket och Skellefteå kan fortfarande bli först om detta.

JAK-banken

Är en medlemsbank som startade 1997.

Den är räntefri, både när det gäller utlåning och sparande.

Däremot finns administrativa avgifter.

Rätt att låna får man genom att spara, före eller under tiden man betalar tillbaka lånet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Andersson