En unik och lyckad dammrivning i Långdal

Efter ett återställningsprojekt som är unikt inom gruvbranschen har Skellefteälven återfått den sträckning som den hade innan invallningsdammen för dagbrottet i Långdalsgruvan byggdes för 30 år sedan. Projektet är en av sex finalister som kan vinna arbetsmiljöpriset Håll Nollan 2022.

Så här ser älvsavsnittet vid Långdal ut efter dammrivningen.

Så här ser älvsavsnittet vid Långdal ut efter dammrivningen.

Foto: Boliden

Långdal2022-01-03 08:00

Det som Boliden gjort, med Skanska som entreprenör, är att riva invallningsdammen som uppfördes 1990 för att gruvdriften i Långdal skulle kunna bedrivas i ett dagbrott som då förlades under den dåvarande älvfåran. Gruvdriften pågick till 1999 och därefter vattenfylldes dagbrottet.

Bolidens projektledare Lars Andersson och Andreas Vallmark, Bolidens projektledare för miljön är mycket nöjda med hur rivningen av invallningsdammen fungerat. I slutet av oktober var den slutförd och man klarade sig inom budgeten som var 25 miljoner kronor. 

undefined
Dagbrottsjön i Långdal innan rivningen

– Det enda som nu återstår är att sanera en väg och ett upplagsområde för gråberg som ska återfyllas med morän. Dessutom ska vi plantera gräs på slänterna som skydd mot erosionen, bygga en grillplats och att sätta ut fisk. Allt detta kommer vi att göra till våren, berättar Lars Andersson.

Den mest kritiska miljödelen i projektet var att se till så att vattnet i älven inte grumlades vilket kunde ha påverkat växt- och djurlivet i älven.

– Förutom att vi kalkade vattnet i dagbrottssjön använde vi också siltgardiner för att begränsa spridning av grumlade vattenmassor, säger Lars Andersson. 

Från början lade man ut siltgardiner runt hela området. Men det visade sig inte fungera speciellt bra eftersom den kraftiga strömmen orsakade skador på gardinerna. 

undefined
För att förhindra grumling i älven har man använt siltgardiner.

– Istället fick vi koncentrera siltgardinerna i en slags säck till den del av dammen som just då revs. Detta skapade en hel del merarbete för dykarna men var det enda sättet att få systemet med siltgardiner att fungera i en strömmande älv, berättar Andreas Vallmark.

Han konstaterar att man under rivningen av dammen bara överskred gränsvärdena för grumling vid ett tillfälle och det var då intill dammen. Skellefteå kommuns fiskekonsulenter har följt projektet på nära håll och de kommer också att gå vidare med uppföljningen för att se hur nyordningen förändrar förutsättningarna för olika fiskarter på den här älvssträckan. 

Det har funnits en hel del utmaningar med arbetsmiljön. Den smalaste delen av dammen var bara fem meter bred, vilket innebar att förarna av fordonen som användes måste vara mycket försiktiga.

undefined
Under rivningen har man haft en hel del utmaningar när det gäller arbetsmiljön.

– Det har fungerat mycket bra och att alla fordon som användes gick på miljödiesel var en viktig miljöfördel. På så sätt sparades cirka 140 ton koldioxid, berättar Andreas Vallmark.

Totalt har 60 000 kubikmeter material forslats bort och en stor del av de stålsponter som använts för att dammen skulle vara stabil har kunnat återanvändas.

– När vi tog upp sponterna upptäckte vi att den del av dem som legat under vatten var i mycket bra skick och kunde återanvändas. Det handlade om 800 ton som vi nu kan nyttja till andra gruvprojekt och en del har vi också sålt till externa användare, berättar Lars Andersson.

undefined
Lars Andersson och Andreas Vallmark har varit Bolidens projektledare vid dammrivningen.

Föreningen Samverkan för noll olyckor i byggbranschen, som delar ut arbetsmiljöpriset Håll Nollan, har också fattat tycke för det unika dammrivningsprojektet. Skanskas projektorganisationen är en av sex finalister som kan vinna Håll Nollan 2022. I nomineringen konstateras att projektet har utförts på ett lyckat sätt där arbetsmiljö och ekonomi gått hand i hand. Det poängteras bland annat i nomineringen att Bolidens projektledare varit nära produktionsteamet vilket avsevärt kortat ledtider.

Långdalsgruvan

Boliden drev Långdalsgruvan under perioden 1967–1999. Brytningen skedde till en början under jord. När det visade sig att fyndigheten sträckte sig under Skellefteälven ledde det till en ansökan 1989 om att få markavvattna en del av älven genom att bygga en invallningsdamm för att kunna fortsätta verksamheten i ett dagbrott. 1990 fick Boliden tillståndet och började kort därefter arbetet med att flytta älven 50 meter i sidled, fördjupa den och bygga invallningen. Arbetet blev klart under 1991.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!