I bagarstugan blir det skåpar med färg

De bilar från Luleå, de rullar från Umeå, de rattar sig genom de stora skogarna hela vägen från Kalix. På släpet har de en gammal möbel som ska få ny färg på Nicole's Lantgård i Landfors.

I bagarstugan ska ett gammalt nattygsbord få en ny kulör.

I bagarstugan ska ett gammalt nattygsbord få en ny kulör.

Foto: Norran

Landfors2019-03-09 09:00
undefined
Innan det är dags att plocka fram penseln måste skavankerna tas om hand med hjälp av sandpapper.

Kvinnan som just har doppat penseln i burken med vit kritfärg heter Nicole Castillo Guzmán och kan numera sätta den dubbla titeln ”möbelmålare och företagare” på sitt visitkort.

Bagarstugan, vars farstugolv målats med ett klassiskt rutmönster, ligger bara några meter från huset där familjen bott de senaste tre åren. Det är en och en halv kilometer till närmaste granne, vilket är alldeles lagom långt enligt sambon, Kusmarkaren Andreas Holmberg. Det var han som hittade den igenvuxna gamla gården under en fisketur för några år sedan.

Lite senare hittade han Nicole som jobbade extra i en hotellreception i Chile. När de flyttade till Sverige låg den lilla stugan där och längtade efter att bli utbyggd på höjden och bredden och fyllas av liv igen. Så nu bor de här året runt - Nicole, Andreas och de båda barnen Amelie och Valter.

- Vad vårt klimat beträffar så liknar det hur det är i södra Chile, förklarar Andreas som är delägare i ett företag i gruvbranschen och som bland arbetat i Chile.

Den största förändringen för Nicoles del var alltså inte kylan och snön. Det var ljudnivån. Eller snarare avsaknaden av den. Tystnaden, den hade hon inte hört förut. Hon var så van vid storstadens brus att hon inte märkte det. Inte förrän hon återvände till Santiago som besökare.

- Då hörde jag alla ljud och det var så störande. Numera trivs jag med tystnaden och längtar inte till städer.

"Många unga bygger stora hus idag och de vill ha sådana här skåp."

undefined
I bagarstugan ska ett gammalt nattygsbord få en ny kulör.

Det var när Nicole väntade Amelie som hon råkade hitta ett gammalt sideboard i ladugården och började fundera på vad hon skulle kunna göra med det. Måla kanske?

Av denna tanke har det blivit ett företag, Nicole's Lantgård. Verksamheten går ut på att köpa in äldre möbler, både på auktion och från Östeuropa, måla dem och sälja vidare. Med hjälp av ny färg, och ibland en ny inredning, får skåp i olika storlekar ett nytt liv. Och så målar hon på uppdrag av ägare som vill ha en ny, fräsch yta på sina möbler.

Intresset för historia och gamla föremål var inget som bara poppade upp sådär utan vidare. Det hade legat och grott mycket länge. Nicole studerade geografi och historia på universitetet och utbildade sig till historielärare. Hon har dessutom praktiserat på museum. Tack vare detta har hon fått se många vackra föremål.

De flesta som vill ha målat kommer själva hit med sina möbler. Dessa långväga kunder kan alltid räkna med att bli bjudna på fika. De har ju åkt så långt så de måste absolut få något i magen.

- Jag har tagit hand om skåp från både 1800-talet och sekelskiftet, svenska skåp, allmogeskåp, men också skåp från Ungern.

undefined
Nicole Castillo Guzmán har förvandlat den gamla bagarstugan till målarverkstad.
undefined
Skåp från Ungern ska få ett nytt utseende och nya ägare.
undefined
Stora hallar passar för stora möbler. Med rätt inredning kan skåpet svälja en massa ytterkläder.
undefined
Ett gammalt bakbord kan användas på olika sätt, bland annat som bricka.
undefined
Nicole säljer också keramik från Marocko.
undefined
Lägg märke till detaljerna.
undefined
Det brinner bra i Byskeugnen konstaterar Andreas som gillar att jobba med veden. Nicole och barnen Amelie och Valter njuter av den sköna värmen.

Faktum är att det är till Landfors man måste bege sig för att verkligen förstå hur världen är funtad numera. Det är hit man måste fara för att inse att experterna i TV:s Antikrundan kanske inte har rätt alla gånger. Vi som hängt vid Knut Knutsons läppar i decennier har ju fått lära oss hur det är nuförtiden: Ingen vill köpa stora skåp, det är därför de är så billiga. Folk har inte plats för dem helt enkelt. Det säger Knut och han säger det med emfas.

Av Nicole får vi istället lära oss att världen inte är ett så svartvitt ställe som man kan tro, inte ens när det gäller gamla möbler med volym och handskuren dekor.

- Många unga bygger stora hus idag och de vill ha sådana här skåp, till exempel i hallen. Med rätt inredning blir det en praktisk förvaring för ytterkläder.

En annan sak en besökare kan fundera över är det paradoxala faktum att, samtidigt som gamla svenska möbler exporteras utomlands, så importeras gamla möbler från andra länder till Sverige.

För Nicoles del handlar det alltså om Ungern. Där finns det inte bara vackra gamla skåp med svängda krön och glasade dörrar. Där finns det bakbord som använts till att knåda deg på. Det vet Nicole, för det är hon som får skura bort mjölet. Hos sina nya ägare förvandlas de rustika bakborden till väggdekorationer eller till brickor som passar att duka upp en buffé på.

"Jag målar alltid två gånger. När färgen har torkat avslutar jag med ett lager vax eller lack för att få en hållbar yta."

Om målaren själv fick välja, då skulle nog ett och annat skåp få ett lite klatschigare utseende. Hon skulle måla det i grönt eller blått eller kanske rentav i rosa.

Men nu är hon företagare och som företagare måste hon sälja. Kunden har alltid rätt, särskilt när det gäller val av kulör.

- Svenskar vill ha vitt, grått eller svart, konstaterar hon och doppar penseln för nu ska det gamla nattygsbordet bli vitt, precis som ägaren vill.

Om kunden bestämmer kulören så är det Nicole som bestämmer färgkvalitén. Allt målas med vattenbaserad kritfärg.

- Jag valde den här färgen eftersom den inte luktar. Dessutom kan man måla med den direkt och på alla typer av underlag.

- Jag målar alltid två gånger. När färgen har torkat avslutar jag med ett lager vax eller lack för att få en hållbar yta, fortsätter Nicole att berätta på engelska.

För så är det numera i Landfors. Här växlas det friskt mellan engelska, spanska och svenska hela tiden. Under sina tre år i Sverige har hon förstås lärt sig en hel del svenska, men ännu så länge är det ändå engelskan som fungerar bäst i kontakten med besökarna.

Nicole berättar inte bara om färgval och nyanser. Hon berättar också om trender som kommer och går och kommer tillbaka igen. Den som minns 70- och 80-talets heta vurm för avlutade, trärena möbler har kanske trott att detta mode aldrig någonsin skulle kunna återkomma. Inte nu när Antikrundan i åratal predikat om hur viktigt det är att målade möbler har kvar sin originalfärg, men:

- Det finns folk som vill att jag ska ta bort färgen.

undefined
Landfors mitt i världen. Här finns tre hushåll. Närmaste större ort är Byske och till Skellefteå är det drygt fyra mil.
I Landfors

Bor: Samboparet Nicole Castillo Guzmán, 27, och Andreas Holmberg, 32, samt deras barn Amelie, 3, och Valter,1 år. Katten heter Svea.

Nicole driver: Det egna företaget Nicole's Lantgård. Köper in äldre möbler som målas och säljs vidare samt målar möbler på uppdrag av ägaren.

Andreas är: Delägare i ett företag som arbetar inom gruvnäringen i olika länder, bland annat i Chile. Företaget åtar sig olika uppdrag som rör kvarnmotorer, högspänningsanläggningar med mera.

Båda: Sköter sina företag hemifrån, vilket är praktiskt och bra med tanke på barnen.

Här fanns: Några hönor ett tag, men eftersom både havsörnar och rävar gillar höns väldigt mycket så försvann fåglarna. Planer finns på att skaffa större djur som räv och örn inte rår på.

Sommartid: Är det många som fiskar i älven. Det har hänt att fisketurister parkerat sina bilar på familjens gård. Numera finns en skylt som visar var det är okej att ställa bilen.

På Instagram: @nicoleslantgard

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!