Läkaren slår ifrån sig: ”Kärringgnäll”

Roger Karlsson, verksamhetschef vid Hälsocentralen i Jörn, slår ifrån sig kritiken.

10 februari 2015 06:30

Mycket av kritiken från akuten baseras på tredjehandsuppgifter, hävdar han, som är svåra att ens bemöta.

Läs också:  Vårdchef till misshandlad kvinna: ”Han nöjde sig med det - då var han ju ganska måttlig”

Du tycks inte vilja medverka i utredningarna?

– Den här kritiken har inte varit värd att bemöta, det är som att försöka svara på kommentaren ”du är dum”.

Att han inte medverkat alls stämmer däremot inte, säger han. Han har skrivit svar, som landstinget valt att inte bifoga till IVO. Han hävdar även att landstingets avvikelsesystem är lätt att utnyttja för egen vinning för ”den som anser sig ha problem med någon”.

På frågan om det inte är många avvikelseanmälningar blir svaret ”att det mest rör sig om kärringgnäll, som det ofta är på akutmottagningar.”

Angående händelsen med den våldsutsatta kvinnan ser han inte att han gjort fel.

– Det finns ett politiskt parti för den som vill uttrycka sina åsikter och känslor om det här, det var egentligen mitt slarv att polisen var med i rummet, det borde endast ha varit sjukvårdspersonal. De skulle inte ha reagerat.

Det handlar om ditt bemötande. Du säger ”Då var han ju ganska måttlig.”

– Det finns väl en vänlig ironi i den kommentaren, hon har en buckla på huvudet och jag skulle ta reda på vad det berodde på.

Polisen upplevde det inte som vänligt.

– Nej, men poliskvinnan var en idiot. Jag har åratals erfarenhet av arbete med utsatta människor, inte minst flyktingar. Jag gör mig inte lustig i onödan, det handlar om att knyta mänsklig kontakt. Den här flickan förstod inte ens vad hon gjorde där, det var polisen som släpat dit henne.

Många ser nog poliser som trovärdiga vittnen.

– Den här poliskvinnan var dyngkorkad tänkte jag. Varför sa hon inget i undersökningsrummet? Man måste sitta nära och ha ögonkontakt, inte minst för att få veta om hon ljuger.

Har du lätt för att reta upp folk?

– Inte jag, de ska fan inte vara i närheten av mig när jag jobbar. Vid akuten ses distriktsläkarna som springpojkar som ska utföra jobb åt dem.

Ska du inte det då, utföra arbete enligt avtal?

– Vi har inte kommit överens om någonting, det finns inga sådana överenskommelser.

I en utredning står att ni kan få vite om ni inte inställer er i tid vid jour.

– Det är bara landstingets sätt att tala om de här sakerna. De hotar med vite för att det låter bra. Det är fullkomligt grundlöst.

Gällande samtliga händelser vid akuten har han direkt talat med avdelningschefen säger han, ”allt har varit klart”.

Du ser ingen poäng i att vara extra försiktig med en våldsutsatt kvinna?

(Nu reser sig Roger Karlsson från sitt skrivbord, drar sin stol närmare reportern så att de sitter mitt mot varandra. Han drar med kraft reporterns stol mot sig så att deras ansikten är nära.)

– Så här nära måste man sitta när man gör en undersökning.

Du är ganska stor i jämförelse med mig. Om jag var en våldsutsatt kvinna skulle jag säkert uppleva det här som hotfullt. Ska inte du som läkare ta hänsyn till sådant?

– Det är väl inte mitt fel, ska du lägga det ansvaret på mig? Då får hon väl ta det till det feministiska partiet. Jag tog stor hänsyn i det här fallet.

Akutsjukvårdens verksamhetschef ville få din lämplighet prövad.

– Jag har aldrig pratat med honom, han har väl ingen jävla aning.

– Och att mitt beteende skulle påverka polisens förundersökning. Då får väl den här kära poliskvinnan och polischefen för bleka helvete hålla det där förhöret med kvinnan först i så fall.

Roger Karlsson säger att han i sin tur tänker kontakta polischefen. Han menar att de utnyttjar akuten för att ”komma billigt undan” när de egentligen ska vända sig till läkare som utbildats för liknande uppdrag.

– Det är jag som har anledning att känna mig kränkt och förbannad.

Varför får just du så mycket kritik?

– För att jag är en sådan man inte kör över. Ändå biter jag inte ifrån mig, jag har aldrig grälat på sjuksköterskorna trots att jag haft anledning, som de drar benen efter sig. Det hinner jag inte eftersom jag jobbar, säger han.

Efter intervjun får Roger Karlsson läsa sina citat. Han ber då att få förtydliga att det är svårt att medverka på ett bra sätt i avvikelseutredningar när man tillhör en annan vårdgivare: ”Det är svårt att direkt få kontakt med rätt person för att kunna svara.”

Han påpekar också att han inte tror att reportern ifråga varit intresserad av förstå honom, utan endast ägnar sig åt att skapa ”intressant onytta.”

 

Landstinget: ”Rimmar inte med våra värderingar”Vårdchef anmäld efter poliskritikArbetsgivaren: ”En svår person att ändra på”Polisen: ”Viktigt med snabb hjälp”Hårdare nypor längre ner i hierarkinVårdchef åtalas för olaglig vård av djurHar fortsatt förtroende för läkaren
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Petersson

Ämnen du kan följa