Foto: Grafik: Torbjörn Lestander
Det hela började 1933 med att den i dag avlidne bybon Artur Forsmark av nyfikenhet började registrera isläggningen och islossningen på Laisan i Laisvallby. Någon gång 1966–1967 tog Björn Johansson över kartläggningen.
– Artur bodde några kilometer nedanför oss och jag brukade hälsa på honom och dricka kaffe. Han visade mig de här böckerna och jag tyckte att det var intressant så jag fortsatte i samma anda, berättar han.
Då började han också anteckna temperaturen och det gör han varje morgon klockan 06 och varje kväll klockan 18. Precis som sin föregångare gör Björn Johansson de här observationerna mest av nyfikenhet. Det har aldrig funnits någon plan på att använda statistiken till något mer.
– Det är mer för eget bruk för att se vad som händer. I dag tycker jag att det är väldigt intressant om man pratar om miljön och allt som händer. Vi är inne i en varmare period och det är säkert en förskjutning miljömässigt, det är jag övertygad om när man följer de här kurvorna, säger han.
Tidsserien visar att isläggningen är nio dagar senare i genomsnitt under dessa år. Av de 13 gånger som isen har lagt sig på eller före Mårtensafton, det vill säga den 10 november, har alla skett på 1900–talet, enligt bybornas statistik. Av de fyra gånger som isen lagt sig på eller efter den 6 december har tre skett på 2000–talet.
– Det är en klar trend som ingen kan förneka, säger Björn Johansson.
Hur tror du att det kommer att se ut framöver?
– Det är många som förkastar miljöproblemen men jag är övertygad om att det är något som har hänt med klimatet. Vi är på väg mot varmare tider. Se på alla de här vattenöversvämningarna som blir, det är ju en följd av de här miljökatastroferna, säger han.
I år lade sig isen över Laisan den 23 november.
"Det är många som förkastar miljöproblemen men jag är övertygad om att det är något som har hänt med klimatet. Vi är på väg mot varmare tider" säger Björn Johansson.
Björn Johansson har gjort de här observationerna sedan drygt 55 år tillbaka och han planerar att fortsätta. Till våren är det dags att fylla i datumet när islossningen sker för att komplettera tidslinjen. Kartläggningen har blivit en intressant hobby och han hoppas att någon i framtiden tar över och fortsätter med statistiken.
– Jag har två grabbar här i byn och förhoppningsvis tar de över det här, säger han.