Kommunen vill riva fallfärdigt hotell

Det gamla brukshotellet i Laisvall anses vara i så dåligt skick att det måste rivas. Ägaren fick ett föreläggande om rivning för fyra år sedan men inget har hänt. Nu försöker kommunen tvångsförvärva fastigheten.

Det gamla brukshotellet i Laisvall ligger mitt i byn och enligt en tillsynsrapport från 2016 bedöms fastigheten vara ett rivningsobjekt.

Det gamla brukshotellet i Laisvall ligger mitt i byn och enligt en tillsynsrapport från 2016 bedöms fastigheten vara ett rivningsobjekt.

Foto: Privat

Laisvall2020-11-10 16:00

Arjeplogs kommun har sedan 2005 försökt få kontakt med fastighetsägaren för upprustning av hotellet, men utan resultat. Miljö- bygg- och räddningsnämnden, MBR, beslutade i juni 2016 att förelägga fastighetsägaren om att riva den förfallna byggnaden. Det har inte skett och ägaren, som bor utomlands, har inte kommit in med några förslag på åtgärder. "Fastighetsägaren har under hela ärendeprocessen ej varit behjälplig och varit svår att få kontakt med", står det i MBR:s sammanträdesprotokoll från januari 2019.

Kommunfullmäktige har nu gett Emil Sundström, teknisk chef vid Arjeplogs kommun, i uppdrag att ansöka om expropriering av fastigheten för att kunna riva den. En expropriation är ett tvångsförvärv av äganderätten till en fastighet.

Det är regeringen som ger tillstånd, men hur lång tid ansökan väntas ta är oklart. Enligt Emil Sundström har kommunen aldrig ansökt om expropriering tidigare och han tror att processen är långsam.

– Vi pratar inte månader utan år. Om det blir färdigt till 2022 har det gått bra, även om det är för långsamt. Om vi inte får tag i ägaren och kan förvärva den på annat sätt, säger han.

Blir kommunen ägare till fastigheten behövs en miljöinventering och utifrån den kan rivningen planeras och budgeteras. Kostnaden för rivning och återställande av mark uppskattas grovt till mellan 900 000 och 1 500 000 kronor, enligt kommunfullmäktiges sammanträdesprotokoll från oktober i år. Hur stor summan blir beror på vad miljöinventeringen visar.

Vid ett tillsynsbesök i maj 2016 konstaterades bland annat att byggnaden har fuktskadat tegel, krossade glasrutor och trasigt plåttak. All inredningen och nästan alla fasta installationer invändigt var då borttagna. I tillsynsrapporten står det: "Det finns mycket glaskross inne och utanför byggnaden vilket kan anses utgöra en fara för de som beträder området. Fastigheten saknar många dörrar vilket göra det lätt att ta sig in i byggnaden".   

I december 2012 konstaterade nämnden vid ett tillsynsbesök att fastigheten ansågs vara förfallen och uppmanade ägaren att åtgärda fastigheten. Enligt sammanträdesprotokollet hämtades brevet aldrig ut. I februari skickades en påminnelse, men ägaren hörde inte av sig.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!