Alf sköt en älg med perukhorn

Älgjägaren Alf Viklund blev väldigt förvånad när han såg att älgen han fällt hade så kallade perukhorn. Något som är sällsynt hos älgar. "Hornen var väldigt mjuka och gummiaktiga", säger han.

Det var i början av jakten som Alf Viklund sköt en älg som visade sig ha så kallade perukhorn. Älghuvudet skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

Det var i början av jakten som Alf Viklund sköt en älg som visade sig ha så kallade perukhorn. Älghuvudet skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys.

Foto: Alf Viklund / Fotomontage

Laisvall2021-10-12 21:30

Redan när Alf Viklund skymtade älgen genom skogen i Laisvall såg han att hornen var konstiga.

– Hornen var mer som knölar med basthud över och de var väldigt mjuka och gummiaktiga. När jag tittade mer noga såg jag att de hade vuxit ut från rosenstocken och var på väg ner mot ögonen. Hade det där fått fortgå kanske det hade täckt ögonen till slut, berättar han.

undefined
"Hornen var mer som knölar med basthud över och de var väldigt mjuka och gummiaktiga", säger älgjägaren Alf Viklund.

Han har jagat älg i 30 år men han har aldrig sett en älg med perukhorn tidigare.

– Ingen annan som jag har pratat med har sett någon sådan heller.

Alf Viklund säger att det var en stor älg med en slaktvikt på över 300 kilo och att den var i god kondition.

 – Det är den största älgen jag varit med och tagit hand om.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har analyserat älghuvudet. Enligt Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär, hade den åtta år gamla älgtjuren perukhorn som var ungefär 30 centimeter långa och 20 centimeter breda. 

– Hornen blir missbildade, knöliga och täckta med basthud. Om de hade varit normalt utvecklade hade hornen varit fejade nu, säger han.

undefined
Det var endast älghuvudet som skickades in för analys, men SVA hade också velat undersöka älgens testiklar. "Testiklarna är huvudkällan till könshormon så det hade varit intressant att se om de var normalt utvecklade", säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär.

Enligt Henrik Uhlhorn är det sannolikt en störning av könshormonproduktionen som orsakat perukhornen. Han berättar att under tiden älgens horn växer är de mjukare, men när könshormonerna stiger upphör tillväxten, hornen mineraliseras och blir hårdare. Då dör basthuden som älgen sedan skrapar av. Normalt sett fäller älgarna hornen vid årsskiftet eller strax därefter vilket hänger ihop med att könshormonerna går ner igen, men vid en hormonstörning fortsätter hornen växa.

– Då släpps inte hornen som normalt utan de sitter kvar. Om den här älgen inte hade blivit skjuten hade den kanske fått större och större perukhorn, säger Henrik Uhlhorn.

Det i sig innebär egentligen ingen risk, enligt statsveterinären, men om de växer ner så de täcker ögonen ser inte älgen något och det kan bli infektioner.

Perukhorn är sällsynt på älg och det är vanligare att rådjur drabbas. På tio år har SVA undersökt totalt åtta älgar med perukhorn.

– Där vi har kunnat undersöka hela älgen så har åtminstone tre av fyra varit kryptorkida, alltså att de har testiklar som inte har gått ner i pungen på ett normalt sätt. Förmodligen har det gjort att de haft en lägre hormonproduktion, säger Henrik Uhlhorn.

Älgen har också testats för CWD, vilket var negativt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!