Kylig poesi invigde mästerskapet

Det var mörkt, kyligt och glatt nere vid Skellefteälven på fredagskvällen. Ett hundratal åskådare fanns på plats för att se invigningen av årets SM i vintersim.

16 februari 2018 21:39

Under fredagskvällen invigdes den sjunde upplagan av SM i vintersim i Skellefteå.

– I Skellefteå ger vi idéerna plats och det här arrangemanget är ett ypperligt exempel på det, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Hon var en av kvällens tre talare; sist ut var landshövdingen Magdalena Andersson.

– Det är en stor ära att få förklara mästerskapet i vintersim som påbörjat, säger hon.

Poesi i isvak

I år är det närmare 400 deltagare från ett tiotal länder som tar sig an olika distanser i den 25 meter långa bassängen.

Mörkret och kylans glada vänner, som ihop med föreningen Skelleftesim anordnar mästerskapet, meddelade till publikens applåder att det i år också är ett rekordhögt antal lag anmälda – hela 38 stycken tävlar under lördagen.

Men även själva invigningen bjöd på tävling. Vid sidan av den stora bassängen hade en mindre isvak sågats upp för de fyra finalisterna i isvakspoesi.

– Det är nytt för i år, att folk har fått skicka in dikter. Sedan har vi valt ut de fyra bästa som får läsa upp sin dikt nere i isvaken, berättar Lars Westerlund, ordförande i föreningen Mörkret och Kylans Glada Vänner.

Vinnare

En jury från Skelleftebygden berättarförening fanns på plats för att bedöma deltagarnas dikter och framförande. Vinnande ur finalen gick Karin Kebbe Helin.

– Det känns jätteroligt att vinna och roligt att få uttrycka mina känslor kring det här arrangemanget, som jag tycker väldigt mycket om. Jag har tränat på att bada isvak sedan i höstas och ska även tävla i vintersim på lördag, säger hon.

Precis som för mästerskapet har arrangörerna förhoppningar om att poesi i isvak ska bli ett återkommande evenemang under de kommande åren.

– Ja, det var första gången i år, men inte sista, säger Lars Westerlund.Thea Holmqvist

Folk har fått skicka in dikter. Sedan har vi valt ut de fyra bästa som får läsa upp sin dikt nere i isvaken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thea Holmqvist

Ämnen du kan följa