HVB-hem stoppas efter överdoser – saknade godkänd föreståndare

Behandlingshemmet i Kvarnåsen måste avsluta samtliga placeringar inom två veckor. Inga nya klienter får heller skrivas in förrän en ny föreståndare är på plats som har godkänts av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Inspektionen för vård och omsorg har granskat verksamheten i Kvarnåsen och kräver åtgärder.

Inspektionen för vård och omsorg har granskat verksamheten i Kvarnåsen och kräver åtgärder.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kvarnåsen2018-11-01 18:33
undefined
Under sensommaren och hösten inträffade tre allvarliga händelser vid Kvarnåsen HVB där klienter återföll i missbruk.

I september berättade Norran om flera allvarliga incidenter som ägt rum på Kvarnåsen HVB under sensommaren och hösten. Det handlade om klienter som återfallit i missbruk och överdoserat sedan narkotika kommit in på behandlingshemmet.

Återfall och överdos när knark kom in på behandlingshemmet Jan-Emanuel har sålt i Kvarnåsen och lämnat branschen”Vi har ändrat lite i målgruppen”

I ett av fallen hittades två klienter medvetslösa utanför behandlingshemmet sedan de använt droger. Personalen hade då lämnat boendet – i stället fick andra klienter påbörja hjärt- och lungräddning och ringa SOS Alarm.

Pekar på brister

Nu har IVO tittat närmare på Kvarnåsen HVB och kommit fram till att samtliga pågående placeringar måste avslutas senast den 16 november. Dessutom får inga nya klienter skrivas in förrän en av IVO godkänd föreståndare ansvarar för verksamheten.

undefined
Inspektionen för vård och omsorg har granskat verksamheten i Kvarnåsen och kräver åtgärder.

I motiveringen skriver IVO att man bedömer att verksamheten vid Kvarnåsen HVB inte bedrivs med god kvalitet och med trygghet och säkerhet. Orsaken är att behandlingshemmet sedan ett år tillbaka saknar en godkänd föreståndare med kompetens och att det finns brister i den övriga personalens kompetens och i kontinuiteten i personalgruppen.

”IVO bedömer att dessa brister medför att den vård som idag bedrivs vid Kvarnåsens HVB inte är trygg och säker för de inskrivna klienterna”, heter det i beslutet.

Enligt IVO kan också de allvarliga incidenterna som inträffat i Kvarnåsen knytas till bristande kompetens.

IVO bedömer att dessa brister medför att den vård som idag bedrivs vid Kvarnåsens HVB inte är trygg och säker för de inskrivna klienterna.

Senast den 16 november ska ledningen för Kvarnåsen HVB redovisa vilka åtgärder man vidtagit. Om man inte uppfyller kraven kan IVO komma att utfärda ett föreläggande. Föreläggandet kan även vara förenat med vite.

Ägare

Kvarnåsen HVB ägs sedan i våras av Vildmarkens HVB AB. Tidigare ägare var Jan Emanuel Johanssons bolag Hoppetgruppen, som i sin tur köpte behandlingshemmet av Libo Care.

I ett yttrande till IVO skriver en representant för den tidigare ägaren att man under hösten 2017 och våren 2018 vid flera tillfällen sökt en föreståndare utan att hitta någon lämplig kandidat. Rekryteringsprocessen uppges också vara fortsatt pågående.

I en tidigare intervju kommenterade Vildmarkens vd Fredrik Rönnbäck de allvarliga incidenterna så här:

– Vi ser mycket allvarligt på det som hänt. Vi har vidtagit de åtgärder vi ska göra och jobbar ständigt med att förbättra kvalitén.

Kvarnåsen HVB

Kvarnåsen HVB har tillstånd att driva tolv platser för vuxna med beroende- och missbruksproblematik. Målsättningen med behandlingen är att erbjuda rehabilitering av vuxna individer med beroendeproblematik där behov av vård och boende föreligger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!