Fabrik i Kvarnåsen ger nytt liv åt fönster i anrika hus

WJ Snickerier AB i Kvarnåsen har växt från två till fem anställda sedan starten 2017. I Stockholm har de gjort sig ett namn när det gäller renovering av K-märkta hus.

Anders Jonsson, Åke Westermark och Patrik Dahlberg driver  WJ Snickerier.

Anders Jonsson, Åke Westermark och Patrik Dahlberg driver WJ Snickerier.

Foto: Lars Westerlund

Kvarnåsen2022-04-05 07:30

2017 startade Åke Westermark och Anders Jonsson fönsterfabriken WJ Snickerier i Kvarnåsen. Två år senare kom Patrik Dahlberg in som delägare och då tog verksamheten ordentlig fart. Åke, Anders och Patrik har alla ett förflutet hos fönstertillverkaren Inwido som lade ner sin tillverkning i Bjurträsk 2015. Här jobbade de tillsammans i 15 år.

– Jag och Åke arbetade från början med 5–6 kunder som vi tidigare haft en relation med men med Patrik fick vi tillgång till ett betydligt större nätverk. Då fick vi också en delägare som helt fokuserar på försäljning vilket vi tidigare inte hunnit med i den omfattning som skulle ha behövts, berättar Åke Westermark.

undefined
Jörgen From arbetar med produktionen av en fönsterbåge.

Idag ansvar Anders för produktionen och logistiken medan Åke fungerar som vd och han har även ett finger med i spelet när det gäller försäljningen.

WJ Snickeriers affärsidé är att ge befintliga fönster nytt liv. De har utvecklat ett eget koncept för detta som fått namnet Vinnarfönstret. Anders Jonsson förklarar vad det handlar om.

– En fönsterbåge består av två delar.  En innerbåge som syns från insidan, och en ytterbåge som är den del av fönstret som utsätts för väder och vind. Vi gör en ny ytterbåge som är en exakt kopia av den befintliga, med nya glas och stora energibesparingar. De målas, kittas och förses med nya beslag, säger han.

undefined
Jessica Backlund vid CNC-maskinen.

De har också en hybridlösning där WJ Snickerier levererar en inner- och ytterbåge i ett. Man behåller fasadens utseende men sätter dit ett 3-glas isolerruta. 

– Det här är ett mycket kostnadseffektivt sätt att genomföra en renovering. Vi har sett att detta tilltalar kommuner. Vi ska nu göra en första leverans av den typen av fönster till Storumans kommun, berättar Patrik Dahlberg.

Hittills har WJ Snickerier främst haft sina kunder i Stockholm där de via renoveringsfirmor fått beställningar till K-märkta hus.

– Vi ska nu bland annat leverera fönster till Karlbergs slott, avslöjar Patrik.

undefined
" Nu har vi precis utökat ytan med ytterligare 400 kvadrater så att vi får plats för alla inkommande projekt. Det känns bra," säger Åke Westermark.

I slottet inryms i dag Militärhögskolan Karlberg som är världens äldsta krigsakademi på samma plats och i samma byggnad. Den första delen av slottet byggdes 1634 och som krigsakademi har byggnaden fungerat sedan 1792.

– Vi ska producera innerbågarna till en flygel där kadetterna bor och som ska likna ytterbågarna för att få en tidstypisk känsla, säger Patrik.

När Norran besöker fabriken håller de precis på att slutföra en order med bågar till de äldsta funkisradhusen i Sverige som finns på Kvarnholmen i Nacka. Andra aktuella jobb är bågar till Katarinahuset vid Slussen och Karolinska Institutet.

undefined
Patrik Dahlberg visar på fönsterbågar som ska levereras till Funkisradhusen i Nacka.

Åke Westermark menar att en dörröppnare för marknaden i Stockholm var när de bytte 68 fönster med 3 000 rutor i den anrika Tobaksfabriken och insättningen av 3 400 bågar i kvarteret Uppfinnaren på Östermalm.

– Dessa projekt gav många ringar på vattnet, berättar han.

2020 omsatte WJ Snickerier 4,8 miljoner kronor och 2021 landade omsättningen på 6,4 miljoner.

undefined
"Vi ska nu bland annat leverera fönster till Karlbergs slott", berättar Patrik Jonsson.

– Förra året var riktigt bra och i år pekar allt mot att det blir ännu bättre, säger Åke.

Idag arbetar fem personer i företaget.

– Innan sommaren siktar vi på att ha ytterligare en medarbetare i fabriken, berättar Anders.

De hyr lokalen av företaget Swedlist. Från början hyrde de cirka 1 000 kvadratmeter av denna tidigare lagerlokal.

– Nu har vi precis utökat ytan med ytterligare 400 kvadrater så att vi får plats för alla inkommande projekt. Det känns bra, avslutar Åke Westermark.

Karlbergs slott

På 1620-talet blev Gustav II Adolfs halvbror, riksamiralen  Carl Carlsson Gyllenhielm och hans fru Helena Ribbing, ägare av tre byar inom Solna socken. Av dessa bildadesKarlberg säteri. År 1634 byggdes ett större stenhus som utgör kärnan i den nuvarande anläggningen. Efter Carls död 1650 stod det tomt tills Magnus Gabriel de la Gardie  köpte det nitton år senare. De la Gardie byggde ut slottet och gjorde om det mesta av dess interiör till det praktfulla skick det har än idag. 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!