Han odlar potatis i Västerbottens regnigaste by

Det odlas mindre potatis i Västerbotten, och flera odlare har försvunnit. Men i Kusmark har en verksamhet som funnits i släkten i generationer nu fått en ny ägare. ”Det känns otroligt fritt att hålla på med det här”, säger Jonas Lindholm, som bytte yrkesbana mitt i livet.

Jonas Lindholm har arbetat på potatisodlingen de senaste två åren. ”Det är ett sjukt väderbaserat jobb. Nu när det regnat så mycket har det varit svårt, så jag hoppas det har regnat klart”, säger han.

Jonas Lindholm har arbetat på potatisodlingen de senaste två åren. ”Det är ett sjukt väderbaserat jobb. Nu när det regnat så mycket har det varit svårt, så jag hoppas det har regnat klart”, säger han.

Foto: Alfons Westerberg

Kusmark2020-08-10 06:15

De senaste 15 åren har antalet skördad potatis i Västerbotten gått från 8 100 ton till 4 400 ton, och på flera ställen har odlarna försvunnit. Men ifjol tog Jonas Lindholm över fanan som odlare från pappa Stig. Tillsammans har de arbetat med att odla, skörda och sälja potatis de senaste två åren.

– Pappa fyller 65 år i år, men han är fortfarande kvar och hjälper till med både kunskap och arbetskraft. Han har varit med på ungefär 50 skördar så det finns en hel del kunskap hos honom, säger Jonas Lindholm.

undefined
Det finns två olika åkrar där far och son Lindholm odlar potatis. En mindre på cirka fem hektar och en större på cirka åtta hektar.

Tidigare har Jonas Lindholm jobbat inom industrin, men när det var dags för Stig Lindholm att börja trappa ner bestämde han sig för att ta över.

– Det finns flera delar till varför jag valde att ta över. Dels kändes det roligt att ta arvet vidare så att gården finnas kvar, dels känner jag att jag har fått världens chans. Skulle man vilja börja med något sånt här från grunden, med allt från maskiner till förvaringsutrymmen, så skulle det vara oerhört tufft. Det känns verkligen jättekul att jag har fått den här möjligheten, säger han.

undefined
När Jonas Lindholm skulle börja skörda gick maskinen som används sönder. ”Den är vårt sorgebarn just nu, men vi har beställt extradelar så det borde snart vara lagat”, säger han.

Att ställa om från ett yrke där man följer klockan till ett yrke som varierar mycket från dag till dag har flera fördelar, enligt Jonas Lindholm.

– Jag har märkt att jag behöver tänka mycket mer när jag är här på gården. Det blir inte på samma sätt att man hamnar i mönster och allt sker automatiskt, utan här måste jag stanna upp och fundera ibland.

I perioder kan arbetet på potatisodlingen vara intensivt, ibland är det mer långsamt.

– Nu när vi går mot hösten kommer det att bli långa dagar när man vill få upp potatisen i tid. Under vintern blir det lite friare, och då kan man styra mer över sin egen tid. Det är väldigt skönt, att man kan jobba ett par dagar i förväg om man vill åka till fjällen eller något sånt, säger Jonas Lindholm.

undefined
Under vintern sorteras och tvättar Jonas Lindholm potatisen. Förutom att de säljer till lokala butiker och grossister så har de även gårdsförsäljning.

På potatisfälten odlar de fem olika sorters potatis och ett vanligt år kan de skörda mellan 300 ton och 400 ton, beroende på hur mycket potatis det finns av varje sort.

Kusmark var ju regnigast i Västerbotten i juli med hela 203 millimeter nederbörd – hur påverkar det?

– Egentligen vill man börja skörda ungefär nu, men det går inte på grund av regnet. Jag hoppas verkligen att det får vara regnfritt ett tag framöver, säger Jonas Lindholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!