När kommunens budget beslutades i höstas fick Support och lokaler ett speciellt uppdrag. De ska ta fram en flexibel byggnad som både kan användas som förskola och skola. Den ska byggas i Kusmark, men konceptet ska också kunna användas på fler orter.
Fastighetschef Fredrik Nilsson säger att man ska börja jobba med frågan nu, och han hoppas att det ska finnas ett svar klart i mars eller april.
– Det finns inga budgeterade pengar för ett bygge. Nu ska vi först göra utredningen och om det avsätts pengar kan vi starta tidigast hösten 2023.
Tanken med kombinationslokaler är att man först använder dem som förskola och när barnen växt till sig så omvandlas lokalerna till skola. På så vis kan man följa med i utvecklingen när orter haft en snabb generationsväxling och det finns många barnfamiljer.
– Men utformningen är inte helt enkel. Det finns risk att man skapar lokaler som inte fungerar optimalt för någon av verksamheterna. Behoven är ganska olika. Förskolor behöver fler och små rum, medan skola behöver de klassiska stora klassrummen. Förskolor har sovplatser, skötrum och småbarnstoaletter, medan skolan behöver fler vanliga toaletter.
– Måste man välja så är det mera ekonomiskt att göra stora klassrum redan från början eftersom vi helst inte vill ändra planlösningen när huset väl är klart.
I kommunfullmäktiges beställning står inget om att byggnaden ska vara flyttbar, utan tanken är att den står på sin plats under rätt lång tid.
Däremot står att lösningen ska vara hållbar ur ett ekonomiskt perspektiv och därför behöver den förmodligen kunna flyttas när behovet har upphört helt.
Om flyttbarheten visar sig vara viktig säger Fredrik Nilsson att man kan låta bygga moduler som kommunen sedan äger eller att man hyr/köper något som redan finns på marknaden.
Han räknar med att de nya lokalerna i Kusmark ska rymma 1-2 förskoleavdelningar om 30-40 barn och när de omvandlas till skola rymmer de 1-2 klasser.
Norran har tidigare berättat att Kusmarks skola är trångbodd, vilket ledde till att klass fyra och fem flyttades till Ersmarksskolan. Eleverna har pluggat där sedan höstterminen 2020.
För- och grundskolenämnden har begärt att kommunen ska skapa hundratals nya förskole- och elevplatser ute i kommundelarna de närmaste åren. Det är redan i dag platsbrist på många håll och den förvärras om inget görs eftersom Skellefteås befolkning väntas växa.