Det var i våras som Evelina Markgren, 33 år, blev klar med den treåriga utbildningen till hovslagare på yrkeshögskolan i Skellefteå. Hon har alltid tyckt att hovslageri är intressant och har länge velat jobba med djur. När utbildningen kom till Skellefteå var det dags att prova.
Evelina har haft en egen häst sedan hon var enbart tre år gammal, så det känns naturligt för henne att omge sig med de stora djuren. Hon driver sitt eget företag E.M Hovslageri och åker runt i Skellefteå kommun för att besöka sina kunder. Evelina berättar att många kunder finns i närbelägna Kågedalen, något som underlättar möjligheten att upprätthålla en bra och snabb service ifall en häst till exempel skulle tappa en sko och behöver ett akutbesök.
Ett besök börjar med att hon avlägsnar den gamla hästskon för att sedan verka hoven till rätt storlek innan hon provar ut den nya skon och slår fast den. Hästskon är i metall och sitter fast med så kallade sömmar, vilket är små vassa spikar. Spikarna gör inte ont för hästen om man sätter fast skon på rätt sätt och inte slår in spikarna för långt. Det gälla ljudet av metall som slås mot metall hörs med jämna mellanrum när Boris får nya skor.
– Hästarnas hovar växer hela tiden, lite grann som våra naglar, så man bör verka ned dem kontinuerligt så att de inte blir för långa. En del hästar kan gå utan skor men de flesta hästar som går mycket behöver skor för att undvika ömma hovar. Om man inte tar hand om hovarna kan de växa i ofördelaktiga vinklar och hästen kan få problem med balansen, säger hon.
Det kan vara lite spännande att arbeta med så stora djur. Under utbildningens gång hände det vid två tillfällen att hästarna ryckte till och hon fick spiken igenom fingret så pass illa att hon behövde åka in till akuten och sy. Till skydd har hon bara på sig ett par skor med stålhätta och ett tjockt förkläde i skinn. Av säkerhetsskäl ska man alltid försöka vara minst två personer i stallet när man skor en häst, ifall det skulle hända något.
Generellt behöver hästarnas hovar verkas var sjätte till åttonde vecka och nya tider försöker man boka i samband med besök. Beroende på hur stor hästen är och hur hovarna ser ut tar det olika lång tid att sko hästen, men i snitt brukar det ta en och en halv timme per häst. På en dag brukar hon hinna med ungefär tre hästar.