På tisdagen åkte personal från Skellefteå kommun ut till Rentegsgränd i Kusmark för att inspektera platsen där ett markras inträffade i början av veckan. På plats var bland andra geoekologen Leif Vestermark.
– Det är första gången jag är med om något sånt här. Räddningstjänsten ville att jag skulle åka hit och bedöma vad raset kan ha berott på, säger han.
Han berättar att anledningen bakom raset antagligen är att marken har blivit vattenmättad av den senaste tidens nederbörd, vilket har lett till dålig hållfasthet.
– Den här jordarten är finkornig och sandig. Dessutom växer stora träd här på platsen som har vibrerat när det har stormat och blåst. Det har skapat rörelse och till slut håller helt enkelt inte marken, säger han.
Jordskredet orsakade skador på en villa och delar av bland annat husfasaden rämnade. Ett tiotal träd rasade också och husägaren fick evakueras.
– Det lät som en blandning av en jordbävning och en bomb. Det var delar av husfasaden som slets loss eftersom en åskledare satt fast mot husväggen. Den drogs med i raset och ryckte med sig delar av fasaden, berättade husägaren Maria Markgren för Norran på måndagskvällen.
Dagen efter raset hade ett stort område på närmare 70 gånger 70 meter spärrats av runt huset och bort mot kyrkogården. Leif Vestermark gick runt innanför avspärrningarna och inspekterade skadorna. Under dagen var även personal från gator och parker samt vatten och avlopp på plats vid markraset.
– Jag är lite förvånad att det hände, men det är kanske sånt här vi kommer att få se mer av med regnigare höstar framöver. Tidigare har marken ofta varit frusen vid den här tiden på året, nu är det i stället blött. Det sker ingen avdunstning och då blir marken mättad med vatten, resonerar Vestermark.
Flera träd lutar kraftigt efter jordskredet, men Leif Vestermark tror inte att rasrisken är särskilt stor. Han betonar dock att han inte har någon specialistkunskap om detta och att kommunen inväntar ett professionellt utlåtande från en expert.
Husägaren Maria Markgren bor tills vidare hos en granne medan hon väntar på ytterligare besked.
– De praktiska detaljerna med försäkringar och sådant får komma senare, just nu känner jag mest en stress över att träden kanske faller över huset. Jag håller alla tummar att det här löser sig snart, säger hon.