Ångloket är över 100 år gammalt och står på en 50 meter lång rälsstump, den kommer varken framåt eller bakåt. Kusfors station var en viktig knutpunkt ända fram till 1972 då posten i stationshuset lades ner. Här står nu både tåg och tid stilla, men bara 500 meter bort susar tågen fram på norra stambanan.
– Tidigare var Kusfors station en knutpunkt för ett ganska stort område, säger Lars Westerlund, ordförande i Kusfors allaktivitetshusförening som driver Café Ångloket.
Till Kusfors kommer inte längre tågresenärer utan besökare som vill fika och se på de gamla sakerna som finns bevarade i och omkring stationen. Tack vare ångloket kommer även tågentusiaster från hela världen till Kusfors.
– Det är fantastiskt att se alla dessa nördar gå omkring loket i flera timmar och studerar olika muttrar och skruvar. De kan allt om loket, säger Lars.
I sommar blir det den 23:e säsongen kaféet har öppet. Allt överskott går tillbaka till föreningsverksamheten.
– Men viktigaste av allt är att kaféet drar hit folk.
Inne i köket tjänstgör feriearbetande ungdomar sida vid sida med vuxna bybor som jobbar helt ideellt. I dag är det bland annat Alexander Jakobsson, 18 år, och Mona Wahlsberg, 67 år, som tar hand om kaféets gäster.
– Vi måste hjälpas åt. Det är viktigt att byn och byarna runt omkring får leva upp under sommaren, säger Mona.
Hon tycker dessutom det är roligt att jobba tillsammans med ungdomarna. Sverigekakan och potatisbakelsen är två av favoriterna bland kaféets gäster, men det finns en sak som säljer allra bäst.
– Räkmackan är en klassiker, säger Mona och rusar tillbaka in i köket.
Här äter du också räkmackor i sommar
Café Kajutan i Stackgrönnan: Här intill älven har det sedan många år tillbaka serverats räkmackor. Adressen är i sammanhanget lite träffande; Räkvägen.
Furuögrunds Hamncafé: I det gamla hamnmagasinet vid småbåtshamnen i Furuögrund inrymmer under sommaren ett kafé.
Hamncaféet i Kåge: För andra året öppnar Nygatan 57 sommarkafé i Kåge hamn. Fika, glass och mat står på menyn.
Stigs Konditori, Skellefteå: En anrik verksamhet som startades av bagaren Stig Boström. 1956 tog han över Södercaféet som då bytte namn till Stigs Konditori.