Martine: "Jag ser systemet med nya ögon"

Hon föddes i Zambia, växte upp på landsbygden i Zimbabwe och bosatte sig senare i Kusfors, Norsjö Kommun. Nu kämpar Martine Westerlund för landsbygdsfrågor i ett nytt projekt.

Martine Westerlund ser relationsbyggandet som en viktig del av rollen som processledare.

Martine Westerlund ser relationsbyggandet som en viktig del av rollen som processledare.

Foto: Maia Nyström

Kusfors 2018-07-12 08:00
undefined
Martine Westerlund ser relationsbyggandet som en viktig del av rollen som processledare.

Hon har administrerat och förvaltat en stor farm på landsbygden i Zimbabwe, flytt från Afrika och startat företag i Storbritannien med bara 40 kronor i fickan. För åtta år sedan förde kärleken henne till Kusfors, och nya svärmodern blev hennes svenskalärare. I december 2017 blev hon lokal processledare i Skellefteå för Hela Sverige ska levas projekt Service i samverkan.

– Hela mitt liv har handlat om att våga prova något nytt, så jag ser det bara som en positiv utmaning, säger Martine.

Medskapande samverkan

Service i samverkan är ett nationellt projekt som involverar elva kommuner och finansieras av medel från Landsbygdsprogrammet och med stöd av Tillväxtverket. Alla kommuner arbetar lokalt och behandlar frågor som specifikt berör dem.

Projektet syftar till att stärka den lokala samverkan mellan invånare och kommun kring service på landsbygden. Service innefattar till exempel tillgång till medicin, posttjänster, vård och omsorg, matvarubutiker och bussförbindelser.

– Jag vet inte hur alla system fungerar i Sverige ännu, men jag ser däremot systemet utifrån, med nya ögon. Det tror jag är en av mina styrkor, säger hon.

Martines roll som processledare är att skapa en plattform där lokalbefolkning, tjänstemän, kommun och politiker ska mötas för att föra diskussioner kring service på landsbygden, och vad som är viktigt för att fortsätta bo där.

– Alla nivåer behöver förstå varandra. Kommunen behöver förstå invånarna, invånarna behöver se kommunens helhetsbild och så vidare. Därför ser jag mig som en medlare, en relationsbyggare mellan dess parter. Alla parter behöver samverka, och tillsammans med kommunen ska vi bygga denna plattform, säger Martine Westerlund.

Viktiga möten

Första steget är att träffa så många byar som möjligt för att samla viktig information. Än så länge har hon besökt fem byar i kommunen där hon med hjälp av kraftfulla, öppna frågor försöker främja ett bra diskussionsklimat i små grupper.

undefined
Visar vad som är viktigt för byborna i Östra Falmark.

Nästa steg i processen sker till hösten. Då kommer representanter från byaföreningar, kommunen och politiker att mötas för att diskutera viktiga frågor som rör service på landsbygden, och Martine hoppas att det mynnar ut i något positivt för alla inblandade:

– Mitt mål är att samverkan mellan de olika parterna fortsätter och att plattformen vi bygger upp finns kvar när jag lämnar projektet i november 2019.

Martine Westerlund

Ålder: 58 år.

Familj: Man, tre barn och fem barnbarn.

Erfarenheter: Driver den prisbelönta Bed– and breakfastverksamheten Pike Paradise i Kusfors. Projektledare för Vintersimmet 2012/2014. Styrelsemedlem i Kusfors Allaktivitetshusförening. Styrelsemedlem i "Expats and Friends" som hjälper invandrare i norra Sverige med praktiska råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om