Utställningssalen ligger rent fysiskt i Skellefteå museum, men där inne ryms betydligt fler platser. En skog full av väsen, där näcken lurar i vattnet, eller en sliten bargata där de rika övervakar de fattiga – berättelserna är många, och uttrycken likaså. I ett samarbete med Luleå tekniska universitet och Skellefteå museum ställer studenter från LTU Skellefteå ut allt från filmsekvenser till spel och modeller.
– Det normala är ju att vi redovisar våra resultat på campus, men det är jättekul att allmänheten faktiskt får en chans att uppleva det här, säger Kai Nedergård, universitetsadjunkt.
"Worldbuilding, horror, game and VFX" pågår till i slutet av augusti och det är elever vid programmen Visuell gestaltning film design, digital design och Datorspelsutveckling som gått samman för att skapa olika koncept.
– Det här är projektarbeten som eleverna jobbat med under våren, och den gemensamma nämnaren är världsbyggandet. Det är allt från skräckvärldar till myter och spel, säger Kai Nedergård.
Matilda Boëthius och Elin Nylander har tillsammans skapat spelet "Vættr".
– För oss var stilen väldigt viktig och vi inspirerades av folktro och olika väsen, säger Matilda Boëthius.
Besökare får nu testa kliva in i den spelvärld de byggt upp under våren.
– Det känns speciellt, men väldigt kul att visa upp något vi jobbat väldigt hårt med, säger hon.
I Sandra Andersson och Gustav Mårdestams spel "Puppeteer" handlar det istället om att ta sig ut ur ett hus som ständigt förändras, likt en förrädisk labyrint.
– Vi kallar det för ett partyspel, där hela miljön är väldigt viktoriansk. Det är ett intressant koncept att vi får ställa ut på museet på det här viset, det är roligt att ge allmänheten en inblick i vad vi gör, säger Sandra Andersson.
Utställningen består av datorer där besökare får kliva in i dataspelsuniversum, men också fysiska modeller. Leo Papworth, Moa Olausson och Caroline Bengtsson har skapat en bargata där fattigdom har tagit över.
– Vi har inspirerats av Kate Tempest låt "Europe is lost" och tagit fasta på en oro vi tycker finns, säger Moa Olausson.