Så påverkar viruset det lokala kulturlivet: ”Det är kris”

Föreställningar, konserter och föreläsningar ställs in på löpande band, och kvar finns kulturarbetare med tomma kalendrar. Hur tacklar det lokala kulturlivet coronapandemin? Hur tänker institutionerna – och frilansarna?

Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund och sitter i Klys nämnd, är orolig för det lokala kulturlivet.

Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund och sitter i Klys nämnd, är orolig för det lokala kulturlivet.

Foto: Maria Wallin

Kultur och Nöje2020-03-26 08:00
undefined
Paulina Holmgren, ordförande för Svenska fotografers förbund och sitter i Klys nämnd, är orolig för det lokala kulturlivet.

11 mars kom beskedet. Folksamlingar med 500 deltagare eller fler förbjuds, och hur länge det håller i sig är oklart. Anledningen stavas coronavirus och syftet är att minska smittspridning, och sedan dess har fler insjuknat och läget blivit än mer allvarligt.

Viruset påverkar hela samhällsstrukturer, och en av branscherna som vittnar om ett krisläge är kulturarbetare. För vad händer egentligen när scener gapar tomma runt om i landet, uppdrag avbokas och konserter ställs in?

undefined
Eric Gadd skulle ha kommit till Skellefteå i början av april, men spelningarna flyttas till hösten. Tidigare har han spelat i Skellefteå på En flotte.

I det lokala kulturlivet har mycket förändrats sedan beslutet kom för två veckor sedan. For Events meddelande snabbt att Molly Sandéns spelning på Folkparken skulle flyttas, från mars till september. Planen var då att de två konserterna med Eric Gadd på Nordanåteatern som planerades att äga rum 3 och 4 april skulle genomföras, då teatern tar in under 500 personer, men några dagar senare kom ett liknande besked – konserterna flyttas till hösten.

Så har det fortsatt. Riksteatern beslutade att ställa in alla vårens föreställningar, Lars Winnerbäcks spelning på Nordanå i juli flyttas till 2021, Skellefteå museum ställer in alla publika evenemang och kören Gammbyssa skjuter upp sista konserten till november.

Paulina Holmgren, Skellefteå, är ordförande för Svenska fotografers förbund och vittnar om att krisen drabbar kreativa näringar hårt, och allra hårdast slår det mot de frilansande kulturarbetarna.

– För våra medlemmar har det varit helt stopp. När beslutet kring folksamlingar blev verklighet skickade vi ut en enkät där 700 personer svarade. Den visade att 57,8 procent inte kommer kunna ta ut någon lön den här månaden. Om vi hade frågat dem nu hade siffran troligtvis blivit ännu högre, säger hon.

Paulina Holmgren påpekar att läget ser likadant ut för andra frilansare inom kultursektorn.

– Den här situationen går att översätta till vilken bransch som helst inom den kreativa näringen. Det är kris. Föreställningar ställs in, företag stänger sina dörrar och lägger mindre pengar på marknadsföring. Det drabbar de som livnär sig på att stå på scenen, men också fotograferna, säger hon.

97 procent av fotograferna som är medlemmar i förbundet har egen firma och bara 3 procent har en anställning.

– Det finns få fasta jobb för fotografer, färre än för många andra inom kulturbranschen. Vi har drivit frågan om möjligheten till självpermittering för frilansare, och nu har vi fått igenom den hjärtefrågan till viss del. Egenföretagare med aktiebolag får nu korttidspermittera sig själva, vilket är väldigt glädjande. Men fortfarande gäller det inte de med enskild firma, och det fortsätter vi kämpa för, säger Paulina Holmgren.

Jag är tyvärr övertygad om att några försvinner på vägen.

Hon sitter även i Klys nämnd, som är en samlad röst för yrkesverksamma kulturskapare. Tillsammans med 13 andra medlemsorganisationer deltog Paulina Holmgren vid ett ministermöte med kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) där de framförde behovet av stöd till kultursektorn. 20 mars stod det klart att kulturen får 500 miljoner i akut stöd, men exakt hur det ska fördelas är ännu oklart.

– Det är jättebra men vår farhåga är att det inte når hela vägen till gräsrotskulturen eller de frilansande kulturskaparna.

Lokalt ser läget likadant ut, menar Paulina Holmgren.

– Det är klart det påverkar. Jag är tyvärr övertygad om att några försvinner på vägen. Här i Västerbotten finns väldigt många frilansare. Och om regeringens pengar främst hamnar i stora organisationer hjälper det inte landsbygden eller oss här uppe lika mycket.

Skellefteå kommun har även de gjort insatser för att hjälpa kreativa näringar och föreningar. Kommunstyrelsen, kulturnämnden och fritidsnämnden har beslutat att arrangörer som beviljats bidrag får behålla pengar även om evenemanget ställs in på grund av viruset. Det gäller kostnader som uppstått i planeringsstadiet.

undefined
Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, meddelar att teatern ställt in resterande delen av vårrepertoaren.

Västerbottensteatern har under coronakrisen försökt bjuda på scenkonst så länge som möjligt, men under måndagen togs beslutet att ställa in hela vårens repertoar. Sista föreställningen av "Tre systrar" spelades i lördags, och sedan tidigare har teatern också ställt in vårens gästspel.

– Vi har dagliga möten om läget, och vi bestämde oss för att inte genomföra vårens förställningar. Det gör vi av omsorg för vår personal och publiken. Men det är klart det känns otroligt tråkigt på alla sätt och vis, säger Fransesca Quartey, vd.

Istället för att stänga igen letar teatern alternativa sätt att nå ut.

– Kreativiteten lever i högsta grad i huset. Vi arbetar intensivt med att producera material som kan nå publiken digitalt, säger Fransesca Quartey.

Årets sommarteater, "Romeo och Julia", är i nuläget inte hotad. Premiären är planerad till 13 juni.

– Kulturen finns och existerar, och är extra viktig i kristider. Det kommer en tid efter detta också, och då är det viktigt att kulturarbetare finns kvar, säger hon.

Vad får viruset för ekonomiska konsekvenser för teatern?

– Det är för tidigt att säga, men vi kommer göra en samlad bedömning kring det. Där är vi inte än. Men vi är inte lika hårt drabbade som frilansare, och vi försöker hjälpa dem så mycket vi kan och värna om de som finns i vår närmiljö, säger Fransesca Quartey.

Fakta

Så har viruset påverkat lokala kulturen – ett urval

Molly Sandéns spelning flyttas till september.

Eric Gadds två planerade konserter på Nordanåteatern flyttas till oktober och Folkparken.

Konserten Earth hour med Vocal colors skulle ha ägt rum i slutet av mars, nu flyttas den.

Västerbottensteatern ställer in resterande föreställningarna av "Tre systrar" och alla vårens gästspel.

Om Stadsfesten kan genomföras är oklart. Festivalgeneralen Gunnar Karlsson berättar att beslut snart måste tas. Trästockfestivalen siktar just nu på att genomföra festivalen.

Kören Gammbyssa skulle ha sin allra sista konsert i mars, men nu är den flyttad till hösten.

Barnföreställningen "Allt i loopar" från Norrlandsoperan kommer inte till Skellefteå.

Dansföreställningen "In service" ställer också in.

Riksteatern ställer in sina vårföreställningar, vilket också påverkar Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!