Det började när scenografen Astrid Maya träffade Anna-Lena Lundmark, kulturutvecklare på Skellefteå kommun, på en konferens i Stockholm. De möttes av reklam för feministiska evenemang inför internationella kvinnodagen och slogs av tanken: varför finns det ingenting sådant i Skellefteå?
Resultatet blev Fem fest – en feministisk festival där kvinnor som skapar är fokus. 2019 var premiären, och inne i Hallen på Nordanå tog kulturutövare som bland annat bildkonstnären LisaLove Bäckman, skådespelaren Matilda Kjellmor och cirkusartisten Marina Georgescu plats för att ge publiken en inblick i sitt konstnärskap.
– Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss, men vi kände att en sådan plats behövdes. Och så dök det upp kring 80 personer, vilket kändes väldigt bra för ett förstagångsarrangemang. Det märktes att det fanns ett intresse, och vi ville fortsätta, säger Astrid Maya.
Söndag 8 mars går Fem fest av stapeln. Precis som premiären är det fem kreatörer som tar plats på scenen, med olika uttryck men med den gemensamma nämnaren att de alla är kvinnor och verkar lokalt. Monica Lindgren, komiker, Åsa Rehnström, silversmed, Paulina Holmgren, fotograf, Sanna Hedström, tatuerare, och Ellenor Lindgren, skådespelare kommer alla djupdyka i sitt konstnärskap. Hur ser skapandeprocessen ut? Och hur är det att vara kvinna och verka som kreatör i Skellefteå?
– Vi har strävat efter en blandning av åldrar och uttryck, och vi är väldigt glada över de här vill delta. Vi vill att det här ska vara en dag för inspiration och möten, där konstnärer kan mötas och hitta nya projekt. Ringar på vattnet helt enkelt, något som faktiskt uppstod förra året. Sedan kommer även de som deltar att anordna workshops med utgångspunkt i deras konst, säger Astrid Maya.
– Och vi vill också visa upp det som faktiskt finns här, alla duktiga kulturutövare som lever och verkar lokalt. Det är fler än man tror, fortsätter Anna-Lena Lundmark.
Det handlar inte om något separatistiskt arrangemang, utan det är öppet för alla. Men utgångspunkten är att erbjuda en plattform för kreativa kvinnor.
– Det behövs. Vad innebär det att vara kulturutövare och kvinna? Om vi ska växa som kulturstad så måste många olika perspektiv få ta plats, och det här är ett av dem vi tyckte fattades, säger Anna-Lena Lundmark.
Det är inte det enda som sker i anslutning till internationella kvinnodagen. Fem fest har inspirerat till flera dagar av evenemang i samma anda – Västerbottensteatern, Skellefteå kommun och Museum Anna Nordlander har gått samman under parollen feministisk vecka.
–Det känns helt underbart att det har vuxit på det här viset. Samarbete är viktigt, och nätverken kring kultur måste stärkas. Det här är ett sätt, säger Astrid Maya.
Idag startar den feministiska veckan och på programmet finns allt från föreställningen "All you need is Beatles" till föreläsningen "metoo och konstnärlig frihet". Museum Anna Nordlander bjuder in till en dag i Annas fotspår, där konstnärskap möter systerskap. På lördag intar hon hörsalen på Nordanå.
– Vi utgår från boken "Skrif om vad du målar" som beskriver Anna Nordlanders brevväxling med sin vän och konstnärskollega Kerstin Cardon. Vi har bjudit in olika intressanta personer som kommer lyfta boken på annorlunda sätt, säger Madelaine Sillfors, verksamhetsledare på Museum Anna Nordlander.
Harald Larsen ska berätta om hur han fann breven, som skrevs mellan 1869 till 1879, Sara Forsström pratar om hur det är att vara konstnär, kvinna och Skelleftebo idag och Andréas Brännström, konstnär, beskriver hur han djupdykt i okända konstnären Alvina Söderlunds verk och liv, bland annat.
– På många sätt är det samma problem vi ställs inför som kvinnor och konstnärer idag, som Anna Nordlander försökte hantera på sin tid. Det är svårt att hitta ateljé i Stockholm, det är svårt att utföra sitt konstnärliga förvärv. Det känns bra och viktigt att gå ihop för att belysa dessa frågor. Det behövs, säger Madelaine Sillfors.