I några av klassrummen på Anderstorpsgymnasiet blandas ljudet av pensel som möter papper med kamerors klickande, instrument, danssteg och teaterrepliker. Estetiska programmet står på fem ben – dans, teater, musik, media och bild – och de olika kreativa uttrycken är ständigt närvarande i korridorerna.
– Det händer mycket här just nu. I år går det till exempel att söka till teaterprogrammet, vilket inte varit fallet förra året. Vi har en positiv känsla inför kommande läsår och vi tycker det är viktigt att ge nyfikna en inblick i vad vi gör, säger Emma Kärnebro, lärare på Estetiska programmet med inriktning media.
Det är där kvällen Art Jam kommer in. På måndag öppnar gymnasieskolan porten för ungdomar i årskurs sju till nio, och erbjuder möjligheten att testa på skapande i alla dess former.
– Det handlar dels om att vi vill visa upp de olika inriktningarna för de som är nyfikna, men också om att skapa en mötesplats för unga, kreativa personer. Det är tredje året vi gör detta, och det startade med att vi insåg att det finns plattformar för musikintresserade att jamma tillsammans men en liknande motsvarighet finns inte för de andra kulturuttrycken, säger Louise Burlin, bildlärare.
Under de två första åren var det media- och bildprogrammet som förenades under parollen Art Jam. I år är istället alla fem inriktningar med, vilket innebär en ännu större bredd på skapandet.
– Det har varit väldigt välbesökt och trevligt tidigare år, så vi tror att det kommer bli ännu bättre i år. Det känns kul, säger Louise Burlin.
Vad är det då exakt som sker under måndagskvällen? Jo, ungdomar erbjuds möjligheten att testa på allt från skulptur och kroppsmålning till tv-produktion, improvisationsteater, dansövningar och att spela i band.
– Vi hoppas på att få vara den där mötesplatsen, där du kan hitta andra som är intresserade av samma sak och inspireras ännu mer. Sedan vill vi också väcka nyfikenheten inför gymnasievalet. Skellefteå är en stad full av kreativa näringar som behöver estetiskt skolade personer – det vi jobbar med ligger i tiden, det behövs. Den kunskapen hoppas vi också sprida, säger Emma Kärnebro.