Det lesbiska museet har rullat in i Skellefteå

En plats för lesbisk historia – både dåtida och nutida – men framförallt ett tryggt rum. Sedan torsdag har det rullande lesbiska museet intagit Möjligheternas torg och bjudit på allt från hallongrottor till konstprojekt.

Lidia Svensson tittar till elden i kaminen utanför husbilen, som agerar rullande museum.

Lidia Svensson tittar till elden i kaminen utanför husbilen, som agerar rullande museum.

Foto: Maria Wallin

Kultur och Nöje2019-02-16 08:15
undefined
Elfrida Bergman och Lidia Svensson arbetar med projektet "Lesbisk odyssé", som nu befinner sig i Skellefteå med sitt lesbiska museum.

Lukten av sprakande, mysig, eld ligger som en filt över Möjligheternas torg och en starkt rosa skylt, ackompanjerad av en husbil, skvallrar om vad som pågår. En del av torget har förvandlats till ett rullande museum, en värmande plats där normbrytande berättelser och människoöden står i fokus.

– Det känns jätteroligt att vara här under Skellefteå Pride. Vi är ett lesbiskt museum, men också ett kulturcenter – en plats för gräsrötter, olika uttryck och queera personer, säger Elfrida Bergman, en av initiativtagarna till det fyraåriga projektet.

undefined
Lidia Svensson tittar till elden i kaminen utanför husbilen, som agerar rullande museum.

Utanför husbilen står en bänk och en kamin, och en stor banderoll med orden "Myter och verklighet – en lesbisk odyssé". Det lesbiska museet är nämligen en del av projektet, som går ut på att lyfta en historieskrivning som sällan får ta plats runt om på våra museer.

– Den historia som ofta lyfts upp, den är inte objektiv. Det har ofta förutsatts att folk levde i en heteronormativ tvåsamhet, vilket inte är fallet. Vi har använt samma historiska arkiv, men andra glasögon. För där finns många lesbiska berättelser, även om det inte står rakt ut. Men projektet heter just "Myter och verkligheter", för att vi öppnar dörren för att fantisera och undra, säger Lidia Svensson, som också arbetar med "Lesbisk odyssé".

Kanske hade du en gammal moster som aldrig gifte sig? Som bodde ihop med en annan kvinna? I arbetet med projektet, och ute på vägarna med det rullande museet, har de uppmanat personer de möter att dela med sig av tips och egna berättelser. I grund och botten handlar det att teckna en bild av HBTQ-personer i norra Sverige, normbrytande livsöden som inte får höras.

– Vi tror att det är jätteviktigt. Det är ett privilegium att gå in på ett museum och känna igen sig i den historian, det är något normbrytande grupper sällan får känna. Vi vill visa på historia som är relevant för den som bryter mot normen, för vi tror att det i förlängningen är ett komplement för ökad psykosocial hälsa i samhället, säger Elfrida Bergman.

undefined
I taket syns arkivbilder och nytagna foton på normbrytande personer.

När dörren till husbilen öppnas står det klart att det handlar om ett museum långt ifrån de traditionellt vita väggarna. Mjuka, färgsprakande tyger, discoboll på toaletten och ett tak fyllt med porträtt – det handlar inte om klassiska utställningar, utan istället om att känna sig hemma.

– Vi har samlat bilder som berättar norrländsk, lesbisk historia, men det här kretsar också kring samtiden. Här skapar vi historia, bland annat genom konstprojekt som handlar om att sy ett lapptäcke, eller genom att berätta om sina upplevelser. Men i grund och botten vill vi att det ska vara ett tryggt rum för en lesbisk gemenskap, säger Lidia Svensson.

Fakta

Lesbiskt museum

Har under slutet av veckan befunnit sig på Möjligheternas torg.

Öppet under fredagen mellan 10 till 18 samt lördagen mellan 13 och 16.

Är en del av projektet "Myter och verklighet – en lesbisk odyssé" som finansieras av bland annat Arvsfonden.

Projektet startades för två år sedan, och pågår i ytterligare två, samt fokuserar på de fem länen i norra Sverige. Där ingår bland annat det lesbiska museet, men också ett mentorsprogram för queera konstnärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!