Lindbäck Byggs satsning på en gigantisk husfabrik på Haraholmen i Piteå är ett av de mer uppmärksammade industriprojekten i norr på senare år. Lindbäcks gör det där möjligt att i koncernen öka produktionen från 800 prefabricerade lägenheter per år till 2400 lägenheter, varav två tredjedelar görs i den nya fabriken.
För att att få fabriken, som invigdes i december i fjol, att fungera krävs det dock ett pålitligt tillflöde av material.
Ny anläggning
Lindbäcks behövde inte söka långt, bara åtta mil söderut till Martinsons.
– Vi har levererat till Lindbäcks fabrik i Öjebyn sedan 2013. I samband med att de skulle bygga sin nya fabrik tog vi också ett beslut att investera i en byggkomponentanläggning här i Kroksjön, berättar försäljningschefen Lars Källströmer.
Martinsons valde att göra en helt ny förädlingsdel inriktad på att möta behoven hos byggföretag där Lindbäcks redan klivit in som en stor kund. Själva hjärtat är en ny CNC-maskin som är mycket mångsidig. Investeringen är så här långt på sex miljoner kronor.
– Vi levererar alla trävaror till Haraholmen härifrån utom limträ. All övrigt stommaterial och panel kommer från Martinsons. Dessutom levererar vi KL-trä till en del projekt.
Ökar stegvis
Martinsons levererar färdiga komponenter till produktionen i Haraholmen och Öjebyn från Kroksjön. Just nu handlar det om 6000-7000 kubikmeter per år, men det kommer att öka stegvis allteftersom Lindbäcks trappar upp fabriken.
– Det här är en rolig kund för oss . De ställer stora krav och har varit en utmaning. Vi har klarat det och samtidigt hjälpt oss bli bättre mot andra kunder tack vare Lindbäcks. Geografiskt är det här fantastiskt för oss med en kund bara åtta mil bort, säljaren Daniel Almelind, som konstaterar att användningen av trä i större byggprojekt ökar och att byggprodukter i trä vinner marknadsandelar mot betong och stål, inte minst av klimathänsyn.
Förbättringar
På resans gång har det varit många möten mellan Martinsons och Lindbäcks. Det har varit ett givande och ett tagande.
Vi har ett ständigt pågående förbättringssamarbete med dem. Det är enkelt då vi kan vara hos dem på bara en timme.
– Vi har ett ständigt pågående förbättringssamarbete med dem. Det är enkelt då vi kan vara hos dem på bara en timme, säger Almelind.
– Det har blivit ett djupare samarbete. Vi har haft vår produktionspersonal där och vice versa. Det har varit en oerhörd styrka. Dessutom blir det färre mellanhänder nu än hur det var tidigare, samtidigt som vi här i Kroksjön får ett större ägarskap i hela samarbetet, fortsätter Lars Källströmer.
Tvåskift
Martinsons ser det här som en framtidssatsning, som innebär en fortsatt utveckling successivt. I dag jobbar sex av de ungefär 100 anställda i Kroksjön med den nya komponentlinan som körs i tvåskift.
Logistiken i materialet som skickas norrut är extrem. Lindbäcks vill ha komponenterna levererade på ett specifikt sätt, så att lastbilen kan tömmas så att komponenterna kan gå rakt in produktionen då de lossas.
– Mycket av det Lindbäcks beställer avviker från standard. Det handlar främst om kundspecifika bearbetningar, dimensioner och paketeringar, säger Daniel Almelind.