Robert Lundmark, född i Kusmark men numer bosatt i Kroksjön är en man med många idéer. Till vardags arbetar han som snickare och driver bland annat eget företag tillsammans sin sambo, där hon står för konst och han bygger och designar möbler och lampor.
Berätta om din Moovikka, hur fick du idén?
– Idén fick jag då jag skulle låna ut min Muurikka till ett företag som skulle steka hamburgare till sina kunder. De hämtade den med ett kåpsläp för att det skulle få plats. "Det här borde gå göra smidigare", tänkte jag. Sen gick tankarna inte stoppa. Jag ville göra något som både var estetiskt snyggt, väldigt praktiskt och användbart - något som inte fanns på marknaden.
Hur kom namnet till?
– Namnet var det jag funderade mest på. Jag förstod att namnet skulle vara viktigt för att det skulle vara en intressant produkt. "Stora stekpannan" eller "wok wagon" kändes bara tragiskt. Jag berättade om mina problem för min vän Adrian Lidén, så slängde han plötsligt ur sig namnet Moovikka! Vilket jag är evigt tacksam för, bättre namn går inte att få.
Hur fungerar den?
–Den drivs av gas. I övrigt fungerar den i stort sätt som en vanlig stekhäll. Fast denna är den största i Sverige och helt unik. Den har ett avlastningsbord av ek runt om. Viker man ned baklämmen på släpet så drar man ut en stor låda och där finns allt för matlagning. Ishink i rostfritt stål, knivar, skärbrädor, förkläden, bunkar och så vidare.
Hur var det att bygga den?
– Jag lade ner mycket tid på att kolla upp olika varianter av släpvagnar, brännare och gångjärn. Sedan köpte jag hem material så att det blev lättare att tänka ut lösningarna. Jag fick sedan tag på en smed som ville hjälpa mig med allt metallarbete. Sen lite däckfirmor och plåtslagare som varit hjälpsamma. I övrigt gjorde jag all träarbete själv.
Stötte du på några svårigheter?
– Inte direkt. Men det var ett väldigt välplanerat projekt då jag lagt ner mycket tid för att inte köra fast då den väl skulle byggas.
Hur lång tid tog det?
– Mellan 100-150 timmar skulle jag gissa. Lika många timmar att bara grubbla.
Du hyr ut den, vem kan ha nytta av den?
– Alla möjliga, men mest till företag som vill bjuda kunder eller anställda på mat. Annars till bröllop, möhippor, svensexor. Alla behöver ju äta. Lite av grundtanken med Moovikka är ju att man ska laga maten tillsammans.
Vad har du för goda råd att ge till folk med finurliga idéer?
– Planera väl och prata om dina idéer med kollegor och kompisar. De har säkert goda råd och kan göra din idé bättre. Gör din produkt så bra du kan och snåla inte in på något. Det blir så mycket roligare då.