För drygt 20 år sedan hängde gruvbrytningen i Kristineberg på en skör tråd. Och därmed hela samhällets framtid.
Men nya malmkroppar hittades, produktionen rullade på och med sina 80 år på nacken är Kristinebergsgruvan idag Bolidens äldsta gruva som fortfarande är i drift.
Med 210 anställda och 80 entreprenörer är det också Lycksele kommuns största privata arbetsgivare.
Och fler år och fler anställda ska det bli. I vår har Boliden provbrutit 20 000 ton malm vid fyndigheten Rävliden Norra, nu är nästa steg att provbryta 100 000 ton för att ytterligare bekräfta mineraliseringens egenskaper.
Sedan återstår att få igenom miljötillståndet och investeringsförslaget. Om det går igenom ska produktionen komma igång 2021 eller 2022.
– Det känns roligt. Det här är något som har präglat det sista året här, säger Andreas Suup, gruvchef i Kristineberg.
Han berättar att målet är en storskalig brytning och att bolaget har tittat på två alternativa sätt att få upp malmen. Det ena innebär att den fraktas med eltruckar längs en sex kilometer lång gruvgång under jord och tas upp vid den befintliga gruvan. Något som enligt Andreas Suup skulle innebära en minimal påverkan på miljön.
Närheten till den befintliga gruvan gör också att Boliden inte ser det här som någon ny gruva:
– Den sitter ihop med Kribergsgruvan, konstaterar Andreas Suup.
Vad kommer då Rävliden Norra att betyda för bolaget, regionen och Kristineberg? Ja, för Boliden innebär det att malmtillförseln till anrikningsverket tryggas de kommande tio åren. Och för Kristineberg innebär det att gruvdriften säkras i lika många år.
Utvecklingen av fyndigheten beräknas skapa omkring hundra arbetstillfällen under en period, då förprojektet pekar på att det behöver byggas reningsverk, pumpstationer och tillredas ramper i gruvan. Ett välkommet tillskott för flera hårt prövade inlandskommuner.
– Majoriteten av dem som jobbar här kommer från regionen. Malå, Lycksele, Norsjö och Sorsele med omnejd. Vi har någon som har pendlat från Lycksele i 30 års tid, säger Andreas Suup.
Några som jobbar i gruvan bor också i Kristineberg. En av dem är Patrik Olsson, och att han trivs här går inte att ta miste på.
– Jakt, fiske och friluftsliv är livskvalitet för mig. Sedan finns det jobb, det är en fördel med gruvor, de går inte att flytta på, säger han.
Men i dagarna tackar Patrik Olsson för sig efter 45 år som Bolidenanställd. Och han gör det på ett sätt som verkligen sluter cirkeln: Han började som 18-årig sommarjobbare 1973 med att borra i dagbrottet vid Rävliden – nu avrundar han sitt yrkesverksamma liv med att som produktionschef vara ansvarig för provbrytningen på samma ställe.
Däremellan har han haft flera olika befattningar vid olika gruvor. Bland annat har han varit bergmekaniker i Boliden och produktionschef i Renström och Petiknäs.
Patrik Olsson konstaterar att det är en bransch där det har varit mycket upp och ned genom åren:
– För det mesta är det jätteroligt, ibland är det eländigt. Men jag har alltid trivts bra med att jobba åt Boliden och det känns jätteroligt att kunna sluta när det ser bra ut.
Som många andra Kristinebergsbor hoppas han nu att Rävliden ska bli ett lyft för samhället. En annan som håller tummarna för det är Elin Bystedth.
– Just nu ser det jätteljust ut och det känns roligt. Man får bara hoppas att det blir verklighet av alla planer.
Elin Bystedth bor i Kristineberg med sin sambo och två barn. Hon har alltid bott här och sambon arbetar i gruvan, precis som hennes pappa en gång gjorde.
Själv har hon dock valt att jobba för bygden på ett annat sätt: Elin Bystedh är en av eldsjälarna i Kristineberg Fritid ekonomiska förening, som sköter det mesta av ruljansen i samhället.
Dit hör bland annat Thornégården med restaurang, minilivs och vandrarhem, ett fritidscentrum med simhall, sporthall, gym och fritidsgård plus att föreningen sköter alla grönytor åt kommunen under sommaren.
I vanliga fall är det även föreningen som har hand om Underjordskyrkan. Men på grund av coronaläget hålls den stängd i sommar.
För ett och ett halvt år sedan såg de även till att Kristineberg fick tillbaka macken. Detta tack vare ett samarbete med Skelleftebränslen.
– Det är jätteroligt att jobba för byn. Vi vill att det ska vara trevligt att bo här och det märks att folk uppskattar det som hänt, säger Elin Bystedth.
Hon konstaterar också att det har skapat en annan känsla i samhället än den som rådde för ett antal år sedan. Då handlade det mesta om nedläggningar, rivningar och utarmad service:
– Det är mer uppåt nu. Utvecklingen har bara gått framåt de senaste åren.
Benny Holmqvist, Aspliden, är en av stamgästerna när Thornégårdens restaurang serverar lunch. Han hoppas och tror att satsningen på Rävlidenfyndigheten kommer att betyda mycket för bygden.
– Det tror jag definitivt. Folk som veckopendlar måste handla och leva här. Allt som händer i bygden och samhället är positivt, säger han.
Benny Holmqvist tillhör undantagen, då han själv jobbade i skogen och inte i gruvan. Annars är det få orter som är så tätt sammankopplade med ett företag som Kristineberg och Bolidens gruva.
Det började redan när gruvan öppnade 1940 och bolagets förehavanden är fortfarande något som engagerar.
– Vi har samråd med byn ett par gånger om år och då upplever vi ett enormt intresse, säger Andreas Suup.