Det visar en avhandling av Sofia Karlsson vid Umeå Universitet.
Det var i augusti 2013 som en brand utbröt på 1000 meters djup i gruvan. Då såg det ett tag kritiskt ut med en gruvarbetare som var instängd av branden, men han kunde till slut räddas.
Efteråt framgick det att Boliden och räddningstjänsten upplevde att de var för sig inte hade tillräckliga kunskaper, enligt ett pressmeddelande från Umeå Universitet.
För att öka kunskapsnivån startades ett gemensamt projekt. Resultatet har blivit nya rutiner.
Gruvföretagen utvecklade rutiner för en lokal ledningsorganisation som kan planera och genomföra räddningsinsatsen tillsammans med blåljusmyndigheterna. Dessutom utvecklades en anpassad första hjälpen-utbildning för bergarbetarna.
Räddningstjänsten utvecklade nya rutiner för bland annat det viktiga samarbetet med gruvföretagets vägvisare och genomförandet av rökdykarinsatser.
Ambulanssjukvården utvecklade bland annat en telemedicinrutin, där den på plats medicinskt ansvarige ambulanssjuksköterskan via radio kunde samla information från och samtidigt hjälpa gruvpersonalen att ta hand om skadade arbetskamrater under jord.
– Sammantaget kan man säga att projektet förde med sig en samverkan som organisationerna inte haft innan de deltog i projektet. Inte minst var det en serie gemensamma samverkansmöten och räddningsövningar som bidrog till detta, säger Sofia Karlsson.