Föreningen som driver utvecklingen i Kristineberg

I Kristineberg ser byborna positivt på framtiden. Bolidens miljardsatsning på att utvinna Rävlidenmalmen har naturligtvis ett finger med i spelet här. Men den ekonomiska föreningen Kristineberg Fritid har långt innan det beslutet togs satsat friskt på utvecklingen i byn.

Elin Bystedth är sekreterare och Sandra Olsson, ordförande i den ekonomiska föreningen Kristineberg Framtid.

Elin Bystedth är sekreterare och Sandra Olsson, ordförande i den ekonomiska föreningen Kristineberg Framtid.

Foto: Lars Westerlund

Kristineberg2022-03-21 07:00

På 1950-talet bodde mer än 1 000 personer i Kristineberg för att år 2015 vara nere under 200 invånare, vilket är gränsen för att kallas en tätort. Befolkningsminskningen har medfört att en stor del av servicen rustades ner och i byn finns det också många tomma förfallna hus. 

När Lycksele kommun 2002 pratade om att lägga ner fritidscentret i Kristineberg där det fanns sporthall, simhall, bibliotek, gym och fritidsgård bildade några eldsjälar den ekonomiska föreningen Kristineberg Fritid.

undefined
Badhuset i Kristineberg.

– Sedan dess driver vi den anläggningen. Dessutom äger vi numera Thornégården. Där har vi sedan 2015 restaurang, butik och ett vandrarhem med elva rum, berättar Sandra Olsson, ordförande för Kristineberg Fritid.

När det gäller vandrarhemmet har det varit fullbelagt i flera år och då handlar det främst om personer som arbetar i Kristinebergsgruvan och veckopendlar.

undefined
Sandra Olsson och Elin Bystedth i butiken som har närmare tusen artiklar på hyllorna.

– Vi har en lång väntelista så det finns ett stort behov av lediga rum här, säger Elin Bystedth, sekreterare i Kristineberg Fritid.

Lycksele kommun renoverar nu, i samarbete med föreningen fastigheten i Kristineberg som går under namnet ”Gamla restaurangen” där det ska tillskapas elva rum.

– Det behövs verkligen. Tidigare hyrde entreprenörer kommunens lägenheter och det fanns då inget ledigt för inflyttning eller för äldre som kanske känner att det börjar vara tungt att bo i eget hus, Nu när det finns lediga lägenheter har det lett både till inflyttning, att villor sålts till yngre personer och att vi också kan jobba för inflyttning av barnfamiljer, konstaterar Sandra.

undefined
Bensinstationen i Kristineberg öppnade 2018.

När Norran kommer på besök har föreningen dagen innan skruvat ihop nya bord i restaurangen.

– Här i byn hjälper alla till med allt, berättar Elin Bystedth.

De flesta bybor är medlemmar i föreningen. De betalar en årlig medlemsavgift och i samverkansmodellen ingår att hjälpa till med ideellt arbete. Dessutom har föreningen sju anställda. Den vinst föreningen jobbar ihop återinvesteras i Kristineberg.

Från början var det tänkt att butiken, som föreningen öppnade 2015, bara skulle erbjuda vissa basvaror, men det växte.

undefined
Sandra Olsson och Elin Bystedt h i samspråk med Lotta Nilsson från Dorotea som gästar restaurangen.

– Idag har vi närmare tusen artiklar i butiken och sedan 2020 är vi även post- och apoteksombud, säger Sandra.

Över 100 luncher serveras det varje vecka i restaurangen och på fredagskvällarna kan det vara helt fullt här.

– Då är det bland annat många barnfamiljer som kombinerar en middag hos oss med ett besök i badhuset, berättar Elin.

undefined
"Skolan är ständigt hotad och vi har kämpat och argumenterat för att den ska vara kvar och hittills har det lyckats. Fast det är inte trevligt att hela tiden leva med detta hot", säger Sandra Olsson.

Föreningen driver också sedan 2018 en bensinstation i byn i samarbete med Skelleftebränslen.

– Tidigare fick vi åka 2,6 mil till Malå för att kunna tanka så det var en mycket viktig investering. Här säljer vi cirka 30 kubikmeter drivmedel varje månad, säger Sandra.

Andra strängar på föreningens lyra är att driva turistattraktionen Underjordskyrkan S:t Anna och hembygdsområdet i Kristineberg.

undefined
På 1950-talet bodde mer än 1 000 personer i Kristineberg för att år 2015 vara nere under 200 invånare, vilket är gränsen för att kallas en tätort.

– Vi sköter även fjärrvärmeanläggningen, kommunens grönytor samt städ och snöskottning vid återvinningscentralen, dessutom driver vi ungdomsgården Lyktan och har en del städuppdrag, berättar Elin.

I byn finns det en förskola och skola upp till årskurs 3 medan de större barnen sedan 2009 får åka till Malå.

– Skolan är ständigt hotad och vi har kämpat och argumenterat för att den ska vara kvar och hittills har det lyckats, avslutar Sandra Olsson.

Underjordskyrkan S:t Anna

Efter en sprängsalva den 29 november 1946 på 107 meters djup uppenbarades något märkligt. När gruvarbetaren Albert Jönsson gick in i bergutrymmet upptäckte han en Kristusliknande skimrande bild i berget. Eftersom många människor ville komma ner för att besöka platsen och gruvdriften stördes kom utrymmet så småningom att fyllas igen. 1985 beslutades att man skulle bygga en underjordskyrka på 90 meters djup. 1990 invigdes anläggningen som inrymmer en kyrksal med plats för cirka 100 personer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!