När de 220 medarbetarna i Kristinebergsgruvan på fick ta del av nyheten om miljardinvesteringen på tisdagsmorgonen stod glädjen högt i tak.
– Nu firar vi med tårta. Det här innebär att livslängden på gruvan ökar med 5-6 år och förmodligen finns det också mer malm i området. Just nu prospekteras det för fullt här. Målet är att vi ska 15 års framförhållning inom Bolidenområdet, berättar Peter Bergman, chef för Bolidenområdet för Norran.
Erik Fjällström, gruvchef i Kristineberg, konstaterar att detta inte kommer att leda till fler arbetstillfällen men att de befintliga nu säkras framåt.
– Det här beslutet betyder oerhört mycket för bygden. De flesta som jobbar här kommer från Malå, Norsjö, Lycksele och från byarna i området, säger han.
Sedan Maurlidengruvan lades ner 2019 har anrikningsverket inte kunnat köras för fullt.
– Men nu blir det full fart igen, berättar Peter Bergman.
Stefan Romedahl, direktör affärsområde gruvor, konstaterar att detta är ett mycket angeläget steg i att framtidssäkra hela Bolidenområdet.
– Utvidgningen och modernisering av gruvan kommer ske i flera steg där vi naturligtvis också kommer utvärdera möjligheter för fossilfri teknik, säger han.
Eftersom Rävlidenmineraliseringen är en separat malmkropp så finns det goda förutsättningar att arbeta på ett effektivt sätt här med elektrifierade truckar och lastare.
– Det är alltid lättare att göra detta när man ritar en ny gruva än att införa den här typen av ny teknik i en befintlig miljö, berättar Erik Fjällström.
Boliden har lämnat in en ansökan om utvidgad produktion i Kristinebergsgruvan till Mark- och miljödomstolen. Samtidigt har beslut fattats att genomföra förberedande investeringar i bland annat infrastruktur och vattenrening. Villkorat av att ansökan godkänns fullföljer Boliden investeringen vilket bland annat inkluderar en ny ramp samt en ny krossanläggning. Produktion förväntas inledas under 2023. En genomförd utvidgning innebär, utöver ökad gruvproduktion, att livslängden för Kristinebergsgruvan förlängs samt att kapacitetsutnyttjandet i Bolidenområdets anrikningsverk förbättras.
Genomförd prospektering av Rävlidenmineraliseringen har resulterat i 8,4 miljoner ton antagen och indikerad mineraltillgång med möjlighet till ytterligare tillskott. Fyndigheten innehåller koppar, zink, bly, silver och guld.
Nu när beslutet är fattat blir det första arbetet som ska utföras att borra ett ventilationsschakt.
– Vi har borrat ett sådant sedan tidigare och nu gör vi ytterligare ett. Ett annat arbeta som sätter igång snart är bygget av ett reningsverk som ska kunna klara utökade vattenvolymer, säger Erik Fjällström.
Prospektering under 2011 ledde till upptäckten av fyndigheten vid Rävliden Norra, strax norr om den nedlagda Rävlidengruvan. Vissa delar är mer zinkrika, andra mer kopparrika.
– Det är alltid en lång väg att gå innan man kan ta beslut om att inleda gruvbrytning, men nu är vi äntligen där, konstaterar Peter Bergman.
Erik Fjällström erkänner att han ibland tvivlat på att det här beslutet skulle tas.
– Ja det har varit en hel del tvivel på vägen. Den här satsningen har inte varit lätt att räkna hem och man vet ju inte var styrelsen väljer att lägga pengarna. Nu är vi i hamn och det känns oerhört skönt. Det här var vi väl värda, avslutar Erik Fjällström