Ingen stekpanna är bra på allt

Vad man vill ha ut av en stekpanna kan variera beroende på vad man lagar och hur den används i köket. Få stekpannor är bra på allt, men det finns ändå flera som ger god valuta för pengarna. Vi har testar non-stick-stekpannor för under 750 kronor.

Det finns många stekpannor ute på marknaden, men kvaliteten varierar stort.

Det finns många stekpannor ute på marknaden, men kvaliteten varierar stort.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Konsument2023-04-16 07:00

Något av det viktigaste ur både miljö- och kvalitetssynpunkt är att sköta om sin stekpanna. Då räcker den längre, ger ett bättre resultat vid stekning och belastar inte heller miljön när den måste kasseras och ersättas efter kort tid. För att få sin stekpanna att hålla så länge som möjligt bör man använda redskap i till exempel trä eller silikon för att skydda ytan. Även om den tål diskmaskin är det bra att diska för hand eftersom maskindiskmedel innehåller slipmedel som sliter på ytan.

Hetta inte upp pannor med PTFE-beläggning till över 250 grader, då släpper beläggningen. Undvik också att hälla kallt vatten i en het panna då bottnen kan slå sig och bli bucklig. Att ha tygskydd mellan staplade stekpannor i grytskåpet gör att beläggningen håller bättre.

För att få ett så bra resultat som möjligt vid matlagning är de viktigt att stekpannan håller en jämn temperatur över hela ytan. De varianter vi har testat har olika sammansättning, ytskikt och tjocklek, något som gör att värmen fördelar sig olika i olika modeller. Vi mätte temperaturen i kanten på stekpannan när mittentemperaturen var 200 grader. I Ikeas och Julas stekpannor var skillnaden över 50 grader. Vi testade även stekpannornas non-stickförmåga genom att steka ägg utan smör. Även här var Julas panna sämst, med mycket ägg som fastnade, men även i Tefals stekpanna och Clas Ohlsons Coline blev det rester kvar.

undefined
Det finns många stekpannor ute på marknaden, men kvaliteten varierar stort.

Fem av stekpannorna har en PFTE-beläggning av teflon eller liknande, Fiskars har silikonbeläggning och två stekpannor, Modern House och Greenpan, har en keramisk beläggning. Den keramiska beläggningen tål högre temperaturer än PTFE utan att ta skada. Fem av stekpannorna har en PFTE-beläggning av teflon eller liknande, Fiskars har silikonbeläggning och två stekpannor, Modern House och Greenpan, har en keramisk beläggning. Den keramiska beläggningen tål högre temperaturer än PTFE utan att ta skada. När en stålstekspade användes i pannorna kunde vi se att några beläggningar var mindre tåliga än andra, till exempel iJulas och Clas Ohlsons pannor, liksom i Modern Houses och Ikeas.

Genom att utsätta stekpannorna för temperaturväxlingar flera gånger på rad testades om pannorna slår sig, eller om de förblir plana i botten. Menuette från Jula har en tunn botten och blir ojämn snabbt, medan övriga inte påverkas nämnvärt. Satake-pannan klarar vattenbadet, men blir däremot något ojämn när den hettas upp över 220 grader. Den återgår sedan till en plan form när den svalnar. Ikea, Fiskars, Jamie Olivers, Clas Ohlson och Satake har alla en god balans och ett skönt handtag som gör dem lätta att använda.

Test

undefined
Jamie Oliver Tefal Cook's Classic/Stainless Steel.

1. Jamie Oliver Tefal Cook's Classic/Stainless Steel
Kort omdöme: Stor med bra släpp
Finns bland annat hos: Bagaren & kocken.
Cirkapris*: 699,00 kr.
Vikt: 1,2 kg.
Höjd: 6,8 cm.
Diameter i överkant: 28 cm.
Diameter i botten: 23,5 cm.
Tål maskindisk: Ja, men handdisk rekommenderas.
Tål ugn upp till 210°C: Ja.
Huvudmaterial: Rostfritt stål.
Handtag: Rostfritt stål.
Beläggning: Tefal Titanium Pro Coating (PTFE).

Omdöme: Djupare än en vanlig standardpanna, i denna kan man både steka och laga grytor. Stekta ägg släpper mycket bra, och pannan visar en nästan helt jämn temperatur över hela botten som har en tålig beläggning.

Delbetyg:
Funktion: 4
Kvalitet: 4
Användning: 5

Sammanlagt betyg: 4,3

undefined
Fiskars All steel.

2. Fiskars All steel
Kort omdöme: Tålig
Finns bland annat hos: Clas Ohlson.
Cirkapris*: 649,00 kr.
Vikt: 1,0 kg.
Höjd: 5,5 cm.
Diameter i överkant: 24 cm.
Diameter i botten: 20 cm.
Tål maskindisk: Nej.
Tål ugn upp till 210°C: Ja, till 270 °C.
Huvudmaterial: Rostfritt stål.
Handtag: Rostfritt stål.
Beläggning: Silikonbeläggning Ceratec™.

Omdöme: En smidig, stabil panna som är stor i botten trots att modellen har mindre diameter än de övriga. Stekta råvaror släpper mycket bra, den har en jämn temperatur över hela bottnen och en tålig beläggning.

Delbetyg:
Funktion: 3,75
Kvalitet. 4,5
Användning: 4,3

Sammanlagt betyg: 4,2

undefined
Coline Frying Pan.

3. Coline Frying Pan
Kort omdöme: Bra budgetköp
Finns bland annat hos: Clas Ohlson.
Cirkapris*: 299,00 kr.
Vikt: 1,3 kg.
Höjd: 4,8 cm.
Diameter i överkant: 28 cm.
Diameter i botten: 24 cm.
Tål maskindisk: Ja.
Tål ugn upp till 210°C: Ja.
Huvudmaterial: Aluminium.
Handtag: Rostfritt stål.
Beläggning: Toptek Pro med silverbeläggning (PTFE).

Omdöme: En stabil stekpanna med stor botten med en jämn temperatur över hela. Handtaget är oergonomiskt, går rakt och lågt ut från stekpannan. Det fastnar lite rester vid äggstekning. Repas ganska lätt.

Delbetyg:
Funktion: 4
Kvalitet: 4
Användning: 4,3

Sammanlagt betyg: 4,1

undefined
Satake Lätt gjutjärnsstekpanna.

4. Satake Lätt gjutjärnsstekpanna
Kort omdöme: Stabil gjutjärnskänsla
Finns bland annat hos: Åhléns.
Cirkapris*: 699,00 kr.
Vikt: 1,6 kg.
Höjd: 5,2 cm.
Diameter i överkant: 28 cm.
Diameter i botten: 21,5 cm.
Tål maskindisk: Ja.
Tål ugn upp till 210°C: Ja, upp till 220°C.
Huvudmaterial: Lättviktsgjutjärn.
Handtag: Rostfritt stål.
Beläggning: PPG Xylan plus (PTFE) med ”honeycomb”-mönster.

Omdöme: En tung, tålig panna med riktig gjutjärnskänsla men med bättre släppförmåga tack vare den knottriga ytan. Liten i botten. Buktar något när den blir het, men återgår när den svalnar. Jämn temperatur. Japanskt stilren.

Delbetyg:
Funktion: 4,2
Kvalitet: 3,5
Användning: 4,5

Sammanlagt betyg: 4,1

undefined
Ikea Hemkomst.

5. Ikea Hemkomst
Kort omdöme: Bra budgetköp
Finns bland annat hos: Ikea.
Cirkapris*: 299,00 kr.
Vikt: 1,1 kg.
Höjd: 5 cm.
Diameter i överkant: 28 cm.
Diameter i botten: 22,3 cm.
Tål maskindisk: Nej.
Tål ugn upp till 210°C: Ja.
Huvudmaterial: Rostfritt stål, aluminium.
Handtag: Rostfritt stål.
Beläggning: Teflon® Professional (PTFE).

Omdöme: En lätt, tunn men ändå stabil stekpanna med bra grepp i handtaget. Mycket bra non-stick-förmåga, men viss temperaturskillnad mellan bottnens mitt och ute i kanterna. Ytan repas delvis av vassa verktyg.

Delbetyg:
Funktion: 3,5
Kvalitet: 3,5
Användning: 4,7

Sammanlagt betyg: 3,9

undefined
GreenPan Mayflower Range Frypan.

6. GreenPan Mayflower Range Frypan
Kort omdöme: Ostabilt trähandtag.
Finns bland annat hos: Åhléns.
Cirkapris*: 629,00 kr.
Vikt: 1,0 kg.
Höjd: 5 cm.
Diameter i överkant: 28 cm.
Diameter i botten: 22 cm.
Tål maskindisk: Nej.
Tål ugn upp till 210°C: Nej.
Huvudmaterial: Aluminium.
Handtag: Trä.
Beläggning: Keramisk beläggning, Thermolon Infinity.

Omdöme: Har en jämn temperatur i hela botten. Stekta ägg och pannkakor släpper utan problem. Ytan är hård och reptålig. Lätt att lyfta, men handtaget i trä sitter löst efter bara ett par gångers användning, vilket stör.

Delbetyg:
Funktion: 4,5
Kvalitet : 4,5
Användning: 2,7

Sammanlagt betyg: 3,9

undefined
Modern house Basis stekpanna.

7. Modern house Basis stekpanna
Kort omdöme: Oergonomisk
Finns bland annat hos: Kitch'n.
Cirkapris*: 499,00 kr.
Vikt: 1,1 kg.
Höjd: 6,2 cm.
Diameter i överkant: 28 cm.
Diameter i botten: 21 cm.
Tål maskindisk: Ja, men handdisk rekommenderas.
Tål ugn upp till 210°C: Nej.
Huvudmaterial: Aluminium.
Handtag: Bakelit/Plast.
Beläggning: Keramisk beläggning ECL ®2000.

Omdöme: Slits lätt uppe på kanterna, och då den är vit syns det mycket. Hållbar, men liten stekyta med ojämn temperatur i botten. Reptålig. Tung panna och lätt handtag ger oergonomisk hantering.

Delbetyg:
Funktion: 4
Kvalitet: 4
Användning: 3

Sammanlagt betyg: 3,7

undefined
Menuett Ø28 cm Frying pan.

8. Menuett Ø28 cm Frying pan
Kort omdöme: Sämst kvalitet
Finns bland annat hos: Jula.
Cirkapris*: 199,00 kr.
Vikt : 0,7 kg.
Höjd: 5,5 cm.
Diameter i överkant: 28 cm.
Diameter i botten: 20 cm.
Tål maskindisk: Nej.
Tål ugn upp till 210°C: Nej.
Huvudmaterial: Aluminium.
Handtag: Plast + gummiskydd.
Beläggning: Teflon (PFAS).

Omdöme: Pannan buktar redan från början och blir än mer bucklig i botten efter några veckors användning. Mycket lätt. Ägget ligger inte kvar i mitten utan rinner mot kanten. Mycket liten stekyta. Ytan repas ganska lätt.

Delbetyg:
Funktion: 1
Kvalitet: 2
Användning: 2,3

Sammanlagt betyg: 1,8

*Cirkapriserna är hämtade från några av de större inredningsbutikerna

Fakta

Vi har testat åtta olika stekpannor med non-stick-beläggning under 750 kronor och bedömt dem på en skala mellan ett och fem i tre kategorier: Vi betygssatte funktion genom att steka pannkakor och ägg och se hur jämt värmen fördelar sig i pannan och hur väl maten släpper från beläggningen. Kvalitet visar bland annat hur ytan håller för vassa stålverktyg och om pannan slår sig när man spolar den med kallt vatten. För kategorin användning har vi bedömt hur sköna de är att använda och om det till exempel finns risk att bränna sig på handtaget. Vi testade även stekpannorna för vardaglig användning under ett par veckors tid.

+ PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och kallas också högfluorerade ämnen. De förekommer överallt i miljön och nästan alla människor har PFAS-ämnen i kroppen. PFAS-ämnen är ofta vatten-, fett- och smutsavvisande.

+ PTFE, polytetrafluoreten, är en sorts PFAS. Termoplasten säljs under olika varumärkesskyddade namn som till exempel Gore-Tex och teflon. Plasten används ofta som beläggning i stekkärl och klarar då värme upp till 200–300°C. Det finns inget som tyder på att flagor som lossnar från materialet vid dessa temperaturer skulle innebära några hälsorisker vid ett intag, menar Livsmedelsverket.

+ Enligt Naturskyddsföreningen bryts däremot PTFE ned till andra skadliga högfluorerade ämnen som PFOA och PFNA vid kraftig upphettning som till exempel vid grillning eller brand. PFOA och PFNA klassas som reproduktionsstörande och tros vara cancerframkallande.

+ Keramisk beläggning består huvudsakligen av kiseldioxid som i princip är samma sak som sand och som även används i glas och porslin. Den keramiska beläggningen tål ofta högre värme än PTFE, upp till cirka 400 grader, och avger inga ångor vid upphettning.

Källa: Livsmedelsverket, Naturskyddsföreningen, Kemikalieinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!