Stort test: Hitta guldkornen till påsk

På ägghalvorna, till västerbottensostpajen eller i en god sås till laxen – saltad rom kan användas till mycket. Vi testar rom på burk, både sådan som kommer från fisk och den vegetariska kopian tångkaviar.

Här är årets bästa rom på burk enligt TT:s smakpanel.

Här är årets bästa rom på burk enligt TT:s smakpanel.

Foto: Testfakta

Konsument2023-04-04 22:00

Rom kallas de obefruktade äggen hos fisk och skaldjur. Oftast ligger romkornen tätt sammanklibbade för att spara plats och de består till största delen av fett och protein. Rommen tvättas, avvattnas och saltas, och i vissa fall färgas den. Den beredda produkten kallas ofta för kaviar, och kan komma ifrån en rad olika fiskar.

Stenbitsrom kommer från fisken sjurygg, som finns längs kusterna i norra Atlanten. Hannen heter stenbit medan honan som producerar rommen kallas kvabbso, men märkligt nog kallas romen för stenbitsrom. Dess naturliga färg är violett eller lila men den säljs färgad i svart eller orange.

undefined
Vilken rom passar egentligen bäst till vad?

Sillrom har mindre storlek på kornen liksom ishavsrommen som är den vitaktiga, processade rommen från fisken lodda. Sikrom kommer från siken och är en större version av rommen från den lilla närbesläktade siklöjan som ger den dyrbara löjrommen. Smaken är dock betydligt mildare. Regnbågsrom kommer från odlad regnbågslax.

Tångkaviar är inte någon kaviar i egentlig mening eftersom den inte består av fiskägg, utan av kulor som tillverkats av processad tång och som smaksatts och färgats. Tångrommen marknadsförs som ett veganskt alternativ till vanlig rom eller kaviar.

undefined
Fiskrom ger lite crunch och härlig sälta till exempel på ägghalvorna och i laxsåsen.

Rom från fisk är ett livsmedel som är rikt på protein och mineraler. Däremot innehåller den relativt mycket salt, vilket kan vara en hälsorisk vid större konsumtion. Tångkaviaren däremot innehåller mycket lite näringsämnen.

Panelens genomgående åsikt är att den rom som säljs på glasburk sällan är särskilt god i sig själv, utan snarare passar som en ingrediens i något annat, till exempel som topping, i en romsås eller i en dipp. Undantaget är Ullmos regnbågsrom som får höga betyg av samtliga testare. Den är mild och lagom salt, med tydlig smak av hav och med ett högt proteininnehåll. Den är också den avgjort dyraste produkten av de testade, tätt följd i pris av den smaklösa sikrommen från samma märke. Betydligt billigare är Coops och Abbas stenbitsrom som också hamnar strax över godkänt smakbetyg.

undefined
Fiskrom ger lite crunch och härlig sälta till exempel på ägghalvorna och i laxsåsen.

Även om tångkaviaren från Fiskeriet är gjord som en kopia av stenbitsrom så skiljer den sig markant i både smak och konsistens. Panelen låter sig inte övertygas, utan den hamnar i botten.

Test: Burkrom

undefined
Ullmo Regnbågsrom.

1. Ullmo Regnbågsrom

Kort omdöme: Ljuvlig havssmak

Cirkapris*: 83,95 kr.

Mängd: 50 g.

Kilopris: 1 679 kr.

Typ av rom: Regnbågsrom.

Märkningar: Fri från E-nummer.

Ingredienser: Rom från regnbågslax, salt.

Näringsinnehåll per 100 g: Energi: 197 kcal, fett: 9,1 g (varav mättat fett 1,8 g), kolhydrater: 2,8 g (varav sockerarter 0,5 g), protein: 26,1 g, salt: 3,4 g.

Omdöme: Stora, mjuka och lite smetiga korn som exploderar av smak på tungan. Vacker gyllenröd färg. Balanserad sälta med mycket havssmak. Någon tycker dock att de är lite fadda.

Betyg: 4,5

undefined
Coop Röd stenbitsrom.


2. Coop Röd stenbitsrom

Kort omdöme: Mjuka

Cirkapris*: 35,95 kr.

Mängd: 75 g.

Kilopris: 479 kr.

Typ av rom: Sjurygg.

Märkningar: MSC.

Ingredienser: Saltad stenbitsrom, vatten, rapsolja, färgämne, sherry, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, lökpulver, surhetsreglerande medel.

Näringsvärde per 100 gram: Energi: 85 kcal, fett: 4,5 g (varav mättat fett: 1 g), kolhydrater: 0,5 g (varav sockerarter: 0,5 g), protein: 10 g, salt: 4,8 g.

Omdöme: Salta, mycket mjuka korn som ligger i en smetig lag, rommen blir nästan som en sås i sig själv. De har en balanserad sälta och god, ren smak med en viss besk bismak.

Betyg: 3,3

undefined
Abba Caviar storkornig stenbitsrom.


3. Abba Caviar storkornig stenbitsrom

Kort omdöme: Till smörgåstårtan

Cirkapris*: 42,95 kr.

Mängd 80 g.

Kilopris: 537 kr.

Typ av rom: Sjurygg.

Märkningar: MSC.

Ingredienser: Saltad stenbitsrom, vatten, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, syra, safflorextrakt, lökextrakt, färgämne.

Näringsvärde per 100 gram: Energi: 90 kcal, fett: 4 g (varav mättat fett: 0,9 g), kolhydrater: 2 g (varav sockerarter 0 g), protein: 11 g, salt: 4,9 g.

Omdöme: Abbas stenbitsrom är salt med viss beska, några tycker att den är för besk. Trots namnet består den av relativt små, ganska mjuka korn i en lag. En klassisk stenbitsrom.

Betyg: 3,0

undefined
Coop Ishavsrom.

4. Coop Ishavsrom

Kort omdöme: Spänstiga små korn

Cirkapris*: 27,95 kr.

Mängd: 75 g.

Kilopris: 373 kr.

Typ av rom: Lodda.

Märkningar: MSC.

Ingredienser: Saltad loddarom, vatten, rapsolja, stabiliseringsmedel.

Näringsvärde per 100 gram: Energi: 70 kcal, fett: 4,5 g (varav mättat fett: 0,8 g), kolhydrater: 0,9 g (varav sockerarter: 0,5 g), protein: 6,5, salt: 5 g.

Omdöme: Bra sälta och en liten beska med en god havssmak även om rommen kan uppfattas som lite smaklös. Små korn som är vitgula och har bra spänst, de är rejält knapriga.

Betyg: 2,7

undefined
Lysekils Finkornig rom.

5. Lysekils Finkornig rom

Kort omdöme: Knastrig

Cirkapris*: 31,95 kr.

Mängd: 70 g.

Kilopris: 456 kr.

Typ av rom: Sill.

Märkningar: MSC.

Ingredienser: Saltad sillrom, vatten, carthamuskoncentrat, socker, konserveringsmedel, surhetsreglerande medel, lök, förtjockningsmedel, färgämne.

Näringsvärde per 100 gram: Energi: 119 kcal, fett: 3,8 g (varav mättat fett: 0 g), kolhydrater: 0,7 g (varav sockerarter: 0,6 g), protein: 16 g, salt: 5 g.

Omdöme: Pyttesmå knastriga, starkt orangea korn med bra sälta och en tydlig smak av hav. Ingen beskhet alls. ”Gummikänsla med en konstig eftersmak” tycker någon. Passar till exempel i en kall sås.

Betyg: 2,4

undefined
Ullmo Sikrom.

6. Ullmo Sikrom

Kort omdöme: Smaklös

Cirkapris*: 72,95 kr.

Mängd: 50 g.

Kilopris: 1 459 kr.

Typ av rom: Kanadasik.

Märkningar: Fri från E-nummer.

Ingredienser: Nordamerikansk sikrom, salt.

Näringsvärde per 100 gram: Energi: 127 kcal, fett: 2,3 g (varav mättat fett: 0,4 g), kolhydrater: 1,5 g (varav sockerarter: 0 g), protein 24,5 g, salt 3,5 g.

Omdöme: Torra, små och spänstiga korn av sik som inte smakar någonting alls. Ljust gulbleka i färgen. ”För lite sälta” tycker flera i panelen och gör tummen ner för den smaklösa rommen.

Betyg: 1,8

undefined
Royal greenland Caviar av grönländsk stenbitsrom.

7. Royal greenland Caviar av grönländsk stenbitsrom

Kortomdöme: Mintsmak

Cirkapris*: 32,95 kr.

Mängd: 75 g.

Kilopris: 439 kr.

Typ av rom: Sjurygg.

Märkningar: MSC.

Ingredienser: Stenbitsrom, vatten, salt, koncentrat av rödbeta och safflor, konserveringsmedel, surhetsreglerande medel, stabiliseringsmedel.

Näringsvärde per 100 gram: Energi: 81 kcal, fett: 3,2 g (varav mättat fett: 0,8 g), kolhydrater: 2,3 g (varav sockerarter: 0,5 g), protein: 10,7 g, salt 2,6 g.

Omdöme: Stora, mjuka korn utan spänst gör att rommen upplevs som gammal. För lite salt, vattnig och med en bismak av mint. ”Konstig, artificiell smak ” och ”den smakar dålig räka” tycker panelen.

Betyg: 1,7

undefined
Fiskeriet Tångkaviar.

8. Fiskeriet Tångkaviar

Kort omdöme: Smakar kantarell

Cirkapris*: 22,95 kr.

Mängd: 90 g

Kilopris: 255 kr.

Typ av rom: Tång.

Märkningar: –

Ingredienser: Havstångsextrakt, vatten, salt, Kryddor, aromer, surhetsreglerande medel, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, färgämne.

Näringsvärde per 100 gram: Energi: 4 kcal, fett: 0,2 g (varav mättat fett: 0 g), kolhydrater: 0,3 g (varav sockerarter: 0 g), protein: 0,2 g, salt 4 g.

Omdöme: Tångrommen har en tydlig, obehaglig smak av kantarell, med en syrlig underton. För lite salt och smakar utspätt. Konsistensen får dock godkänt, de spänstigt sega kornen uppskattas.

Betyg: 1,5

Fotnot: En testpanel på sex personer testade åtta sorters rom på glasburk från livsmedelsbutikernas kyldiskar. Rommen testades dels ren och dels på potatischips med gräddfil. Panelen betygsatte smak och konsistens och gav ett sammanlagt betyg från 1 till 5, där 5 är högst.

Cirkapriserna är hämtade från några av de stora livsmedelskedjorna.

Fakta

Så äter du säkert och hållbart:

• WWF:s rekommendation är att i första hand att följa Fiskguidens råd och välja arter som får grönt ljus och därmed är ett bra val. Fiskguiden finns på wwf.se/fiskguiden och som app.

• Om det saknas alternativ som har fått grönt ljus så välj fisk miljömärkt med ASC, MSC eller Krav, certifieringar som är spårbara och visar att fisket och odlingarna arbetar för att införliva mer hållbara fiske- och vattenbruksmetoder. WWF har dock sedan en tid kritiserat MSC för att man certifierat kontroversiella fiskar som inte uppfyller WWF:s kriterier för ett hållbart och välskött fiske. Det gäller till exempel för bottentrålade skaldjur och västkusträkan.

• MSC. Det internationella blåa miljömärket står för Marine Stewardship Council och gäller bara vildfångad fisk. Det visar att fisken kommer från ett livskraftigt bestånd och har fångats med minimal påverkan på havsmiljön. Alla certifierade fiskar kontrolleras årligen.

• ASC grundades 2010 och är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. Det gröna märket visar att fisk- och skaldjursodlingen arbetar ansvarsfullt med miljö- och sociala aspekter.

Källa: WWF, MSC, Krav

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!