I Norrbotten var ökningen 9 procent. Hittills i år har konkurserna i Västerbotten ökat med 11 procent och i Norrbotten är ökningen 29 procent.
Konkurserna i landet ökade med 30 procent i april, jämfört med april i fjol. Konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökar med 159 procent. Hela 3,5 aktiebolag om dagen gick i konkurs inom segmentet jämfört med 1,2 i fjol. Inom detaljhandeln ökar konkurserna med 56 procent jämfört med april i fjol.
- Hotell- och restaurangbranschen upplevde en viss avmattning redan under 2019 när det kom tecken på en kommande lågkonjunktur. De står nu för 13 procent av alla konkurser, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.
Han konstaterar vidare att handeln, som inkluderar både detaljhandeln och partihandeln, har det tufft nu och många gallerior står tomma.
Trots tidigare högkonjunktur och stabilt läge på marknaden innan pandemins inverkan så visar UCs statistik att ungefär hälften av de konkursade bolagen under april månad hade negativa resultat i den sista inlämnade årsredovisningen.
– De här företagen gick alltså in i en kris utan att vara lönsamma och riskerade att inte överleva i vilket fall som helst. Ungefär hälften av alla företag i konkurs hade en likviditet på under 100, vilket innebär att företaget har en sämre förmåga att betala fakturor när de förfaller, berättar Richard Damberg som tror att den stora vågen av konkurser kommer under sommaren eller strax därefter om efterfrågan är fortsatt låg.