Vill ge Skellefteå Buss vd en chans: ”Måste bli slut på konflikterna”

Efter Norrans granskning av Skellefteå buss har motsättningarna på arbetsplatsen ökat: ”Vi måste se till att skeppet klarar sig, inte sänka det helt”, säger Ali Abdowod som arbetar i tvätthallen.

9 februari 2019 08:00

Norran träffar Ali Abdowod, Hussein Al-Saedi och Hussein Rage för att tala om stämningen på Skellefteå Buss idag. De kontaktar Norran för att de vill ge sin syn på kritiken som förts fram av personal.

De säger inte att allt som har skrivits är fel. Men en del saker känner de inte igen, annat ser de som överdrivet. Exempelvis upplever Hussein Al-Saedi att verkstaden fungerar bra. Men framförallt oroar de sig över den dåliga stämningen som uppstått på arbetsplatsen – på grund av skriverierna, hävdar de.

De tillhör alla skaran som tillkom vid den stora trafikomläggningen år 2014, varav många är nysvenskar. Personalstyrkan utökades då kraftigt, och alla tre började som chaufförer. Ali Abdowod jobbar idag i tvätthallen, Hussein Al-Saedi som mekaniker och Hussein Rage som som chaufför och introduktionsutbildare.

Konflikter uppstår nu dagligen, berättar de. Chaufförer är antingen emot vd eller för honom. Många kräver att han borde avgå.

– Det leder till konflikter, höjda röster i fikarummet. Jag har sagt åt folk att de får gå någon annanstans, vi är där för vår rast, säger Ali Abdowod.

Är det inte bra att personal lyfter kritik?

– Jo, men det har gått till överdrift. Visst finns problem på Skellefteå Buss men det finns överallt, säger Hussein Al-Saedi.

De bekräftar bilden av att det finns arbetsmiljöproblem, att ny bussar kan vara kalla, att missnöje med scheman är utbrett och att introduktionsutbildningen varit alltför kort:

– Men allt är inte vd:s fel, och mycket har blivit bättre, exempelvis introduktionen, säger Hussein Rage.

Ali Abdowod tror att personalen står vid ett vägskäl – antingen försöker man gå vidare tillsammans eller ”så går allt åt skogen”.

– Vi kan antingen se till att skeppet klarar sig, eller sänka det helt. Det tjänar ingen på, särskilt inte personalen, säger han.

Hur tycker ni att man borde gå vidare?

– Vi måste ge chefen en chans, dra ett streck över det som varit. Han visar att han vill samarbeta nu, och inom personalen måste vi respektera att vi tycker olika, säger Hussein Al-Saedi.

”Bra ledning”

Bilden av en ledning och en vd som inte lyssnar, eller behandlar folk illa, stämmer inte tycker de.

– När man knackar på hos Andreas lyssnar han, säger Hussein Al-Saedi.

Han berättar också om en gång då han som chaufför blev utsatt för hot.

– Då kom Andreas in och pratade med mig, sent på kvällen fast han var ledig.

De tycker att personalen borde vända sig till facket när de upplever problem. Istället för att skicka skrivelser.

Den äldre personalen kräver mer respekt, upplever jag. Men ledningen kan inte särbehandla personal. Alla måste behandlas lika.

Är ni själva fackligt anslutna?

– Nej, svarar alla tre.

Varför då?

– Jag upplever inte att det behövs, bara jag sköter mig känner jag mig trygg på jobbet. Den dag jag inte trivs här söker jag ett annat jobb, säger Hussein Al-Saedi.

Personalmotsättningen står inte mellan nysvenskar och svenskar, säger de. Snarare mellan personal som arbetat länge och de med färre år i yrket. De upplever att den äldre personalen ställer högre krav.

– Den äldre personalen kräver mer respekt, upplever jag. Men ledningen kan inte särbehandla personal. Alla måste behandlas lika, säger Ali Abdowod.

De understryker att de har stor respekt för sina kollegor.

– Vi respekterar deras yrkeserfarenhet, att vi kan lära av dem. Men vi har olika uppfattningar om en del saker, och alla har rätt till sin egen åsikt, säger Hussein Al-Saedi.

Alla tre är också rädda för vad som kan hända om vd byts ut.

– Det är så många stora förändringar på gång, flytten till Hedensbyn, upphandling av bussar, förändrad lokaltrafik. Det blir kaos om någon ny måste ta över, säger Hussein Rage.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Nohlgren

Ämnen du kan följa